Кажи ми какво ти се похапва, за да ти кажа какво му липсва на организма ти

2013-03-22 10:59:00
Кажи ми какво ти се похапва, за да ти кажа какво му липсва на организма ти
Снимка: Dreamstime

Всеки човек харесва различни храни. Някои си падат по средиземноморската кухня, други по пикантните ястия, трети по сладкишите и т.н. Специалистите препоръчват хората да се хранят разнообразно, за да си доставят нужните хранителни вещества. Случвало ли ви се е да консумирате определени храни, но изведнъж да ви се дояде нещо, което не е характерно за вашето меню? Появата на нужда от тази храна ясно ни показва, че на организма му липсва нещо и той си го търси. Вижте какво се съдържа в храната, която изведнъж ви се е дояла и разберете какво трябва да доставите на тялото си.

 

 

Солени храни – нуждата от солени ястия ни показва, че в менюто ни има прекалено много натрий, който трябва да ограничим. Също така е възможно да ни липсват хлор и/или йод. За да си набавите хлор, трябва да наблегнете на консумацията на аспержи, соя и гъби. В доматите, водораслите, целините и маслините има сравнително големи количества йод, така че е добре да ги включите в менюто си.

 

Шоколад – повечето хора си обясняват нуждата от сладко като нужда от повдигане на настроението и усещане на приятния му вкус. Това не е изключено, но е напълно възможно да ви липсва магнезий в организма. Той участва в активацията на над 300 ензима, важен е за здравината на костите, регулирането на кръвното налягане и предаването на нервни импулси. Наблегнете на консумацията на спанак, тофу, тиквени семки, кафяв ориз и сурови ядки, за да си набавите нужното количество от магнезия.

 

Пикантни ястия – много е интересно как на някои хора, които не обичат пикантните храни, изведнъж им се дояжда нещо люто. Може би, организмът ви в момента се опитва да се пребори с възпаление и търси активни вещества, успокояващи инфекцията, съдържащи се именно в лютите ястия. Също така има вероятност да нямате достатъчно количество сяра в организма и да трябва да си я набавите чрез консумацията на карфиол, чесън, зеле и лук. В лютите и пикантни храни се съдържат много витамини - витамин А, С, Е и от групата В, както и желязо, фосфор, магнезий, калций, калий, протеини и фитонциди. Тези храни са известни като афродизиаци и имат способността да убиват ракови клетки.

 

Снимка: sxc.hu

 

Мазна храна – щом ви се яде такава храна, то явно организмът ви има нужда от полезните мазнини като Омега 3 или страдате от калциев дефицит. За да си набавите нужното количество Омега 3, трябва да започнете да консумирате повече риба, ленено семе, орехи масло. Бобовите растения, тъмните листни зеленчуци, сусама, тахана и млечните продукти ще ви помогнат да си доставите калций. Бъдете внимателни с консумацията на мазни храни, защото те са в състояние да влошат усвояването и да попречат на усвояването на витамин С.

 

Тестени изделия – ако изведнъж ви се дояде нещо тестено или храна, богата на въглехидрати, то най-вероятно нивата на серотонин в тялото ви са прекалено ниски и има дефицит на витамин В1. Започнете да се консумирате храни с нисък гликемичен индекс – грейпфрут, орехи, лешници, пълнозърнести спагети, вишни, сладолед, фъстъци, бадеми, леща, соя и кисело мляко.

 

Снимка: Dreamstime

 

За да не ви липсват някои витамини и хранителни вещества, старайте се менюто ви да бъде разнообразно. Хранете се често и по-малко, за да имате добър метаболизъм и за да не трупате излишни килограми. Спортът също е важен, затова не го пропускайте :)

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
ForsakenFreak
преди 10 години

Само фитнес и месо.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия