Забраната за свободно къмпингуване засега отпада

2016-04-07 15:31:00
Забраната за свободно къмпингуване засега отпада
Снимка: iStock

Къмпингуването извън регламентираните и категоризирани къмпинги по плажовете ще се регламентира с промени в Закона за туризма. Това предвиждат поправки в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, предложени от Цвета Караянчева и група депутати от ГЕРБ, които бяха гласувани на първо четене в пленарна зала.

 

Народните представители обаче отхвърлиха предложените от Найден Зеленогорски и депутати от Реформаторския блок промени в същия закон, с които се даваше възможност върху държавни, общински и частни терени по крайбрежието да се изграждат временни къмпинги.

 

Зеленогорски предлагаше още условията и редът за определяне на временните къмпинги да се определят с наредба, изготвена от четири министерства – на туризма, на регионалното развитие, на земеделието и на околната среда.

 

 

По време на дебатите в пленарна зала Цвета Караянчева посочи, че трябва да се отговори на обществените очаквания за създаване на правила за къмпингуването не само по Черноморието, но и в цялата страна. Според нея обаче въвеждането на всякакви ограничителни режими трябва да стане при широко обсъждане, а дотогава забраната за диво къмпингуване в 100-метровата зона от брега да отпадне.

 

Зеленогорски припомни, че забрана е действала в годините преди приемането на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, когато устройството и застрояването на Черноморието са се уреждали от наредби и други подзаконови нормативни актове.

 

Той изтъкна, че в други държави от Европейския съюз (ЕС) действат забрани за свободното къмпингуване, но възраженията срещу забраната в България в момента са основателни, тъй като липсват къмпинги, а съществуващите са в лошо състояние.

 

Той призова депутатите да запълнят празнотата в законодателството, така че да се узакони и моделът на община Шабла, която още от миналата година отреди общински терени за временни къмпинги.

 

Александър Ненков от ГЕРБ пък призова да се бяга от емоцията, за да се вземе правилно решение. Според него трябва да се въведат норми за природосъобразно къмпингуване и да се защитят интересите на всички страни – и на тези, които искат да къмпингуват свободно, и на противниците, и на общините.

 

Според Ненков общественият интерес не трябва да залита в крайности, а трябва да се търси балансиран подход. Министерството на туризма, по думите му, трябва да съгласува с всички страни и да внесе законопроект, който да балансира всички интереси и да реши проблема.

 

Депутатите се обединиха около тезата, че не трябва да се допуска безвъзмездно ползване на държавни и общински имоти, защото след това общините по крайбрежието са отговорни за почистването на терените, което се финансира от данъкоплатците по места.

 

Зеленогорски отрече депутатите да са подложени на натиск от хотелиери, които се опитват да развиват бизнеса си. Според него това е опит за манипулация и на народните представители, и на обществото.

 

Той изтъкна, че в момента Министерството на туризма преговаря с повече от 200 организации заради предстоящите промени в Закона за туризма и при дебатирането им пак ще има протестиращи. Според него, ако се подаде сигнал в Европейската комисия, Брюксел ще ни наложи наказание заради безконтролното използване на плажовете.

 

Стефан Кенов призова да не се противопоставят различните типове туризъм. Той изрази подкрепата си към предложенията на Зеленогорски, но предложи само едно министерство да напише наредба за временните къмпинги, а с общите устройствени планове на общините да се определят и постоянно действащи.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия