Какво не трябва да забравяме, когато сме на палатка из природата

Всички знаем основните неща, които трябва да вземем с нас, когато тръгваме на палатка или пикник из природата. Искам да споделя няколко важни елемента, които хората забравят. Те може никога да не ви потрябват, но е добре да сте подготвени за всичко.

2010-10-14 14:33:36
 Какво не трябва да забравяме, когато сме на палатка из природата
Всички знаем основните неща, които трябва да вземем с нас, когато тръгваме на палатка или пикник из природата. Искам да споделя няколко важни елемента, които хората забравят. Те може никога да не ви потрябват, но е добре да сте подготвени за всичко.

Първо винаги трябва да имате хапчета против болки. Ако някой го заболи глава или има спазъм, това може да развали купона. Ако сте няколко човека на палатка, не е приятно един да страда, а другите да  се забавляват, а и на тях едва ли в такъв случай ще им е до това. Поради тази причина, носете си хапче.

Винаги носете бинтове, спирт (не ракия), нож, поне няколко запалки и поне 2 фенера. Това е от голяма необходимост, защото често се случва някой да се пореже или да настъпи трън. Спиртът винаги е ценен, бинтовете също. Ножът разибра се е важен, за да можете да имате с какво да режете и приготвяте храната. Запалките и фенерите не трябва да се забравят, защото ако времето е лошо и нямате огън, може да си светите с фенера.

Друго важно нещо е видът храна, която вземата. Не носете неща, които ще се развалят бързо. Вземете сухи меса и продукти, които издържат по-дълго време.

Най-важното: винаги трябва да сте нащрек. Може да не дойде мечка, но кърлежи, мравки, щипалки, паяци и други малки гадинки могат да ви докарат доста ядове. Носете си репелент за насекоми и напръскайте палатката си веднага щом я сложите на земята. След това напръскайте и себе си.

Никога не оставяйте храна близо до палатките. Доста случай има на хора, наранени от животни поради тази причина. Животните надушват храна и идват да си похапват, което е нормално. Лощото е, че може да се окажете жертва. Ако остане храна, нека тя да бъде прибрана добре и ако не сте с автомобил, скрийте храната поне в 2 плика далеч от бивака  и я покрийте с лиса отгоре. Никога не дръжте храна в палатката. Ако има дори парче захар или солета в нея, за около 2 часа ще е пълна с мравки.

Ако се случи нещо на ваш приятел, паниката няма да помогне на никого. Запазете спокойствие и ВИНАГИ първо се свържете с помощните служби. Телефонът е 112 - там можете да подадете сигнал за всякаква тревога. Телефоните винаги трябва да са добре заредени за такива случаи

Никога не ходете до тоалетна близо до палатката ви. Поради непознатата миризма от отпадните продукти на организма, животните стават любопитни и нищо чудно да видите чакал близо до палатката ви. Ако има един чакал, значи има още поне 5 в близост.

Връхната дреха и шапката са необходими. В планината особено времето бързо се променя и тези неща са важни. Хубаво би било дрехите да са изкрящи, защото ако стане нещо и някой се изгуби, да могат да го открият лесно.

Карта и компас
. Ако не познавате добре района, а и дори да го познавате, те две неща винаги са необходими. За всеки случай е хубаво да ги носите със себе си.

Винаги си правете списък на нещата, които трябва да вземете. За да не забравите нещо, трябва да го имате написано черно на бяло, за подсещане. Също така не забравяйте огъня. Вечерта огънят е добре да се гаси, защото можете да предизвикате сериозен пожар.

Най-важното е да сте с приятели и да се забавлявате, но имайте едно на ум, че природата колкото е красива, е също толкова опасна. Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия