Как спането в палатка или каравана да бъде готино и безопасно изживяване?

2012-08-08 14:26:00
Как спането в палатка или каравана да бъде готино и безопасно изживяване?
Снимка: Dreamstime

Все повече хора почиват, като ходят на къмпинг или на палатки, вместо на хотел. Използването на каравана може да бъде изключително удобно, защото не се съобразяваш с никого, тръгваш и спираш, когато искаш и има всичко, което ти е необходимо.

 

Има наистина огромно разнообразие от каравани и палатки, но основно се делят на три категории – големи палатки с модерни нововъведения; ремаркета – палатки; каравани. Първите могат да се пренасят спокойно от човек, докато другите две трябва да бъдат теглени.

 

Снимка: sxc.hu

 

Ако сте собственик на нещо, което трябва да теглите, хубаво е преди да тръгнете на път да проверите дали автомобилът ви е технически изправен, дали спирачките ви са достатъчно мощни, за да теглят нещо голямо и да няма проблеми при внезапното спиране, ако се наложи такова. Хубаво е да се уверите, че теглото на ремаркето не надвишава теглителната способност на превозното средство. Експертите препоръчват теглото на ремаркето да НЕ надвишава 85% от теглото на теглещото средство.

 

 

Преди да тръгнете на път се уверете, че стабилизаторите и кабелите за осветление са свързани, както и че самото ремарке също е технически изправно. Разпределете багажа равномерно, за да бъде стабилно.

 

Човек има свобода на избор, когато реши да паркира някъде, но има и няколко съображения за сигурност, които трябва да се вземат под внимание. Ако ще нощувате на кемпер, трябва да знаете, че всички палатки и каравани трябва да бъдат най-малко на 6 метра една от друга.

 

Не бъдете прекалено близо до реката, защото не се знае дали няма да завали пороен дъжд и да прелее.

 

Когато човек е на палатка, то няма как да не запали огън, защото трябва да яде. Хубаво е да знаете, че палатката ви може да бъде погълната напълно от пламъци в рамките на една минута. Ако се запали караваната ви, ще отнеме няколко минути, преди да бъде изпепелена до неузнаваемост.

 

Затова трябва да се уверите, че всички електроуреди са фиксирани в караваната ви и са далеч от стените. Не носете преносими уреди, защото шансът да ги обърнете не е никак малък. Преди лягане изключете всички електрически уреди. Задължително е да носите със себе си пожарогасител.

 

Внимавайте с бутилките с газ, защото те са силно запалими. Ако усетите мирис на газ или подозирате, че има изтичате, изключете уреда, отворете широко прозорците и не използвайте никакви електроуреди.

 

Снимка: sxc.hu

 

Следвайте указанията на къмпинга и не си позволявайте глупави своеволия. Ако сте тръгнали на поход с палатки, предварително преценете багажа си, за да не се окаже, че ви е прекалено тежък и да си докарате проблеми с кръста. Ако пътувате с каравана, поставете скоби на колелата й, за да я предпазите от кражба.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия