Най-странните суеверия по света

2016-02-18 13:59:00
Най-странните суеверия по света
Снимка: iStock

Някои хора са страшно суеверни и правят какви ли не странни неща, за да се чувстват добре и да им върви. Виж кои са най-странните суеверия по света:

 

Козел за късмет – хилядолетия наред козелът се е свързал с похотта, чревоугодничеството и всякакви дяволски приумици. В същото време обаче се е смятало, че е способен да „попие“ нещастията и неприятностите. Затова и има поверие, че когато човек отива на важна среща, трябва преди това да се отбие при козела.

 

Без дъвка след залез – има хора, които постоянно дъвчат дъвка. Тя несъмнено освежава дъха и е адски зарибяваща, но в Турция има поверие, че „този, който дъвче дъвка вечер, дъвче плът от мъртвец“.

 

 

Жълъди в джобчето за вечна младост – голяма част от жителите на Великобритания пълнят джобовете си с жълъди, защото вярват, че благодарение на тях ще поемат дълголетието и вечната младост на дъба.

 

Грозде за късмет – в Испания на връх Нова година, докато някои вдигат наздравици с шампанско, други хапват грозде, защото вярват, че 12 зърна, изядени в първите минути, ще донесат щастие и късмет през следващите 12 месеца.

 

Заключени пръсти в близост до гробище/катафалка – това суеверие е дело на японците. Когато минават покрай погребална процесия или гробище, те крият палците си между показалеца и средния пръст, за да пазят от беди своите родители. В Япония думата „палец“ се превежда „родителски пръст“ и се смята, че ако го скриеш навреме, ще предпазиш майка си и баща си от преждевременна смърт.

 

Не яж марули, ако искаш да забременееш – това поверие е било силно разпространено във Великобритания през 19 век. Жените, които искали да имат деца, не консумирали марули, защото се смята, че този вид салата е стерилна и намалява шансовете за успешно зачеване на потомство.

 

Намачканата пола носи щастие – разпран подгъв или гънки от намачкване показват, че те чака нова премяна, така че не се притеснявай, ако ти се случи нещо такова, дори да си на обществено място.

 

На лекар само в сряда – не е ясно това поверие откъде идва, но то гласи, че най-добрият ден да се ходи на доктор е сряда.

 

Не подарявай ръкавици – а ако все пак решиш, че това е подходящ подарък за някого, поискай нещо в замяна. В противен случай и теб, и този, който е получил подаръка, ще имате неприятности.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
kosio
преди 8 години

mno qk tos sait


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия