Интересни митове и суеверия за петък 13-ти!

2013-12-13 12:30:00
Интересни митове и суеверия за петък 13-ти!
Снимка: Dreamstime

Днес много хора не напускат дома си, отказват срещи, не пътуват, не взимат важни решения, защото е петък 13-ти. Ако и ти си един от тях, то поне трябва да разбереш диагнозата си – страдаш от параскевидекатриафобия. Тоест имаш страх от петък 13-ти.

 

Може би, не знаете, но петък е бил денят за обесване на осъдените на смърт престъпници. Иисус Христос също е бил разпнат на кръста в петък, а предателят се е оказал 13-ят сътрапезник от Тайната вечеря – Юда.

 

Над 80% от небостъргачите нямат 13-ти етаж, доста летища пропускат 13-тата писта. Също така не са малко и хотелите, които са без 13-ти етаж или 13-та стая. Улиците във Флоренция нямат номер 13, във Формула 1 също липсва болид с 13-ти номер.

 

 

Статистиката показва, че на петък 13-ти по-малко хора пътуват със самолети, защото се страхуват за живота си.

 

Най-злокобната самолетна катастрофа се е случила 13.10.1972 година – петък 13-ти. Тогава самолет на BBC на Уругвай катастрофира в Андине на височина 3 600 метра. Изминали 72 дни, преди на оцелелите да им бъде оказана помощ. Те яли труповете на загиналите, за да не умрат от глад. От 45 пътници на борда останали живи 16.

 

На днешния ден има повече убийства от обикновено. Най-известното от тях е било извършено на 13 февруари 1891 година. Тогава била заклана по особено жесток начин проститутката Франсис Коулс, която е последната жертва на Джак Изкормвача.

 

Не всички хора имат страх от тази дата. Има доста клубове, където се събират мъже и жени, които не вярват в суеверия. Те влизат в затворени помещения с отворени чадъри, чупят огледала и преминават под разтворени стълби – все неща, които раждат страх у суеверните.

 

Фаталната комбинация – петък и 13, е манна небесна за индустрията на страшните филми. Днес доста хора гледат такива и се наблюдава ръст в продажбата на билети за кино.

 

А теб страх ли те е?

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
FuckDaPolice
преди 10 години

Чак сега се усетих, че е петък 13..ден като ден

Abrasaks
преди 10 години

Статията е интересна, но ми отне пет минути за да кажа думата параскевидекатриафобия правилно.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия