Ще изчезнат ли бананите ?

2013-12-19 18:40:00
Ще изчезнат ли бананите ?
Снимка: sxc.hu

Идва Коледа и по стар ритуал е време да си вземем екзотични плодове, които да сложим на трапезата си. Към тях спада и така любимият на мнозина банан, който обаче, според специалисти съвсем скоро може да стане дефицитен.

 

 

Бананът е невероятен плод с изключително много полезни свойства, които могат да ни помогнат да свалим наднормено тегло, да качим тегло, ако е необходимо, както и да се справят успешно с чревни проблеми, запек, дизентерия, туберкулоза, анемия, артрит, подагра, проблеми с бъбреците, проблеми при уриниране, менструални проблеми и изгаряния.

 

Вестник "Independent" информира, че бананите са на път да изчезнат, тъй като са били атакувани от вредители и гъбични заболявания, които на практика провалили цялата реколта на производителите и демотивирали голяма част от тях да отглеждат вкусното растение.

 

Доказателство за това е фактът, че правителството на най-големия износител на банани в света — Коста Рика, обяви кризисно положение, след като голяма част от продукцията и бе атакувана от вредителите. Състоянието на плантациите им е плачевно, тъй като два отделни вредителя плъзнаха по нея и засегнаха експортната им индустрия за половин милиард долара.

 

Това обаче далеч не е всичко. От Йордания и Мозамбик информират, че и тяхната продукция е засегната от паразити. По някои от ключовите им сортове банани е забелязано заболяване, причинено от гъбичката фузариум.

 

Експертите заявиха, че е възможно изчезването на бананите, тъй като според тях увеличението на популацията на вредителите се дължи на глобалното затопляне, което все още не може да бъде овладяно, а и няма някакви положителни изгледи това да се случи в близките години.

 

Ние обаче оставаме оптимисти и се надяваме прогнозите им да не се сбъднат, защото не можем да си представим, че ще ядем банани само по Коледа. Вие какво мислите, ще изчезне ли вкусния плод или всичко е просто нечии преекспонирани предположения?

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
FuckDaPolice
преди 10 години

Е стига де шоколада изчезна сега и бананите ли?


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия