Има решение на проблема с коледното преяждане

2013-12-17 12:30:00
Има решение на проблема с коледното преяждане
Снимка: Dreamstime

По време на коледните и новогодишните празници хората трудно устояват на изкушенията и често преяждат, защото сядат от маса на маса и навсякъде има храна – много и адски вкусна!

 

„Плюскането“ обаче е вредно както за здравето, така и за външния вид. Ако не искате през пролетта отново да сте на диета и да се потите здраво във фитнес салона, трябва да направите нещо, за да не натрупате излишни килограми през следващите няколко седмици.

 

 

Добрата новина е, че има решение на проблема с преяждането. Наскоро направено проучване показва, че ежедневните упражнения помагат да се противодейства на неблагоприятните физиологични ефекти и влияят позитивно, дори когато човек складира енергия и трупа тегло.

 

В проучването са участвали 26 здрави млади мъже, които били разделени на две групи. Всичките преяждали редовно, като половината от тях тренирали по 45 минути дневно на бягаща пътека, а останалите бездействали. Седмица по-късно било установено, че тези, които не тренирали, но прекалявали с хапването имат понижен контрол над кръвната захар и експресия от страна на мастните клетки на гени, водещи до нежелани метаболитни промени и нарушен хранителен баланс. При мъжете, които редовно тренирали, негативният ефект бил изразен по-слабо.

 

Резултатите показват, че краткият период на преяждане и понижена физическа активност води до сериозни негативни промени в различни физиологични системи. Когато обаче човек тренира всеки ден това води до противодействие на неблагоприятния ефект.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия