Няколко причини да намалиш кафето

2013-12-17 20:30:00
Няколко причини да намалиш кафето
Снимка: freedigitalphotos.net

Кафето е една от най-популярните напитки. Има хора, които не могат да започнат деня си без кафе, защото това за тях е повече от ритуал. Други, противно на тях, не могат да си представят как ще пият тази горчива напитка.

 

Кафето винаги ще има противници и фенове, а дали ще пиеш кафе или не, си е твое решение. Оценките дали то е полезно или вредно са противоречиви, кафето има и положителни, и отрицателни страни.

 

Сега ще ти представим няколко факта, които биха те накарали да спреш кафето или поне да го ограничиш.

 

Кафето повишава кръвното налягане и е вредно за сърцето. Рядко тийнейджърите имат проблеми с кръвното налягане, но навикът да пиеш кафе се създава именно в тази възраст. Ако продължиш за напред да пиеш много кафе, има шанс да заболееш от сърдечни болести. Нашият съвет е да не прекаляваш, нормалната доза кафе е около 2-3 чаши. Ако не я надхвърляш, всичко ще е наред.

 

Безсъние. Кафето стимулира нервната система. Това е причината да не ти се спи, когато пиеш кафе и да си по-буден/на. Лошото е, че кафето може да ти причини проблеми със съня, особено ако прекаляваш. Нервната стимулация може лесно да се превърне във възбуда и да не можеш да заспиш нощем. Затова не пий кафе вечер.

 

 

Зъбите потъмняват. Това е неоспорим факт. Кафето е тъмно и както червеното вино, например, оцветява зъбите. Друга причина е, че мазнините и въглехидратите в кафето, както и захарта, спомагат образуването на налепи по зъбите. Той не води до кариес или заболяване на венците, но е неприятен, защото зъбите изглеждат неподдържани и с жълтеникав цвят.

 

Холестерол. Кафето съдържа вещество, наречено кафестол, което повишава нивото на холестерол в кръвта. Най-много от него се съдържа в еспресото и кафето, направено с кафеварка. Установено е, че ако пием по 4-5 чаши кафе на ден, холестеролът се покачва с между 6-8%. Кафето без кофеин, също съдържа кафестол.

 

Кафето води до пристрастяване. Кофеинът действа на зони от мозъка, отговарящи на чувството за удоволствие. Така ставаме зависими от кафето, като имаме нужда постоянно да си го набавяме. Хората, които са пристрастени към кафето, сутрин се чувстват отпаднали и потиснати, ако не приемат нужната доза.

 

Предозиране. Ако кофеинът се предозира може да доведе до халюцинации. По последни данни, на хората, които пият много кафе, започват да им се привиждат призраци и чуват странни гласове. Изследването е проведено във Великобритания, а изследванията показват, че след изпиването на 7 и повече чаши кафе на ден, халюцинациите са типична проява.

 

Обезводняване. Кафето дехидратира организма, защото кофеинът е диуретично средство. За да се нормализира количеството вода в организма, човек трябва да пие поне 6-8 чаши вода на ден. Големите дози кафе нарушават баланса на микроелементите и полезните вещества в организма. Кофеинът влияе негативно и на калия в организма, затова ако пиеш повече кафе, трябва да приемаш витамини допълнително.

 

Кафето за някои хора е много важна част от ежедневието и трудно биха могли да спрат изцяло с неговата употреба. Ние те съветваме да не го отказваш напълно, но да внимаваш с количествата и да се ограничиш до 2-3 малки чашки на ден.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия