Еко автобус с градина на покрива се използва като градски транспорт (+ снимки)

2013-08-07 11:45:00
Еко автобус с градина на покрива се използва като градски транспорт (+ снимки)
Снимка: Daily Mail

В днешно време да се живее еко е модерно. За съжаление, с течение на годините зелените площи стават все по-малко, защото навсякъде се строи. Това влияе както на животните, които няма къде да живеят, така и на хората, които дишат мръсен въздух. В Испания бе пуснат първият еко автобус със зелена градина на покрива, който прочиства въздуха от вредните емисии на автомобилите, съобщи Карс Ю Кей.

 

 

Идеята на художника – озеленител Марк Гранен. Той кръсти творението си „Фитокинетик“. Градината на покрива на автобуса може да се повила автоматично, като се използва конденза от климатичната инсталация. Първият прототип вече е в движение и превозва туристи в испанския град Жирона.

 

Според Марк Гранен зелените площи в големите градове са от изключително важно значение за фотосинтезата, при която въглеродният двуокис се превръща в кислород. За съжаление, с всеки изминал ден зеленината става все по-малко, а населението расте. Затова обособяването на тревни площи върху покривите на превозните средства на градския транспорт е едно добро решение, твърди Гранен.

 

Системата използва хидропонна пяна, която задържа влагата, но не и водата. Всяка автобусна линия може да има свой сорт градини. Другото предимство е, че температурата в превозното средство спада с около 3.5 градуса по Целзий.

 

Вижте снимки на еко автобуса в галерията ни:

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Lucho
преди 10 години

Фитопростотия - като го направи да се движи на фотосинтеза, нека тогава да се показва. На този етап остава един добър Мерцедес със съсипана визия.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия