Вертикална гора в Милано

Първата в света вертикална гора ще бъде построена в Милано. Уникалният проект се нарича ‘Bosco Verticale’ и представлява две сгради, чийто  фасади ще бъдат плътно покрити отгоре до

2012-01-15 18:38:00
Вертикална гора в Милано

Първата в света вертикална гора ще бъде построена в Милано. Уникалният проект се нарича ‘Bosco Verticale’ и представлява две сгради, чийто  фасади ще бъдат плътно покрити отгоре до долу с около 900 живи дървета.  Проектът е дело на италианския архитект Стефано Боери и е част от програмата за озеленяване на града.

На всеки етаж ще бъдат засадени дървета с различна големина - от три до девет метра, както и множество храсти и цветя, които ще осигуряват свеж въздух в помещенията.

Сред тази гора ще има жилища, ресторанти, фитнес центрове. Всеки апартамент ще има поне един балкон с голямо истинско дърво.

Оригиналният проект е издържан в еко стил, щадящ околната среда. Отвън сградите ще изглеждат като зелени кули, а отвътре ще следват принципите на ‘зелената’  архитектура - слънчеви и ветрови електростанции ще осигуряват захранването с ток, иновационни системи за вентилация и осветление ще гарантират икономия на енергия. Едната кула ще бъде висока 105 м  и ще има 24 етажа, а другата - 78 м със 17 етажа.

Архитектът е изчислил, че ако неговата гора бъде хоризонтална, а не вертикална, за създаването й ще са необходими 10 000 кв.м. площ.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия