Научи повече за реакциите на кучетата

2012-09-10 13:43:00
Научи повече за реакциите на кучетата
Снимка: sxc.hu

Кинолозите винаги са твърдели, че кучетата реагират на човешките емоции. Това тяхно твърдение бе официално потвърдено, пише в.“Дейли мейл“.

 

Направеното изследване показва, че четириногите реагират по-силно на човешките емоции в сравнение с всеки друг вид. Повечето кучета доближават уплашени и стресирани хора, за да ги успокоят, като не очакват в замяна някакво възнаграждение. Те търкат муцунката си в тях и ги облизват, надявайки се, че ще им помогнат поне малко.

 

 

Специалистите направили 4 отделни 20-секундни експеримента, в които участвали 18 домашни кучета на различна възраст и от различни породи. Стопанинът на всяко едно от тях се преструвал, че плаче, мрънка или говори най-нормално.

 

Повечето четириноги вперили погледите си в хората, които сякаш плачели, малко били тези, които насочили вниманието си към мрънкащите стопани. Нито едно куче обаче не било впечатлено от воденето на нормален разговор. Повечето животни реагирали смирено на човешкия плач и си личало, че съчувстват на своите стопани.

 

Снимка: sxc.hu

 

"Предвиждаше се мърморенето да предизвика любопитството на кучетата, заяви Къстънс. Фактът, че те направиха разлика между  плач и мърморене, показва, че реакцията им на човешкия плач не е била продиктувана само от любопитство. Плачът имаше по-голямо  емоционално значение за кучетата и предизвика по-силната им  реакция в сравнение с мърморенето и разговора." 

 

(БТА)

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия