Какви рискове крие обицата на езика, устните или бузите?

2013-06-05 17:45:00
Какви рискове крие обицата на езика, устните или бузите?
Снимка: Dreamstime

Докато повечето младежи дори не искат да си помислят, че може да се наложи да сложат брекети, много тийнейджъри с готовност слагат големи количества метал в устата си под формата на пиърсинг. Пиърсингът на езика, устните или бузите вече е доволно позната практика. Интересуващите се, обаче трябва да знаят, че той не е лишен от рискове. Усложненията произхождат главно от самата процедура и поставените украшения.

 

1. Процедурни рискове

 

Подуване – подуването е най-честият симптом след поставяне на пиърсинг. За разлика от ушната мида, езикът постоянно се движи, което забавя оздравителния процес. Съобщавани са и сериозни случаи, при които подуването е било дотолкова сериозно, че е затруднявало дишането.

 

 

Инфекции – инфекцията е неизбежен риск при всяко нарушаване на целостта на телесните тъкани. Рискът е особено голям в устата, която има разнообразен естествен и/или патологичен микробиом. Манипулирането на пиърсинга с ръка или език след поставянето му също крие риск от нараняване и инфектиране. Поставянето на пиърсинг крие риск от заразяване с хепатит B, C, D и G.

 

Ендокардитът (възпаление на вътрешния слой на сърцето) е усложнение на бактериалната инфекция, при която бактериите достигат от устата до сърцето чрез кръвообращението. Това е изключително сериозно състояние.

 

Продължително кървене – може да се появи след увреждане на кръвоносните съдове на езика.

 

2. Рискове, свързани със самото украшение

 

Увреждане на венците – металните предмети, поставени в устата, могат да наранят венците. Нещо повече, ако бъдат неподходящо поставени, те могат да предизвикат отдръпване на венците от зъбите.

 

Повреждане на зъбите – най-чести са одраскванията и отчупванията на зъбите.

 

Смущаване на оралните функции – поставянето на пиърсинг може да усили секрецията на слюнка, може да затрудни говора, дъвкането и преглъщането.

 

Контактен стоматит - някои хора се оказват алергични към един или друг материал, използван за направата на пиърсинга, при което се появява възпаление на устата.

 

Затрудняване на образната диагностика – металните пиърсинги са непропускливи за рентгеновите лъчи. В някои случи това може да „скрие“ кисти или други аномални образувания и да попречи откриването им при провеждане на рентгенографско изследване.

 

Още здравни новини четете в Puls.bg

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
koshtramba
преди 10 години

Абе, пушачка. Яла е мусака, то си личи.

Tsukuda_Hiroshi
преди 10 години

Може да е пушачка. И моите не са с цвят на чисто-нова тоалетна чиния. А иначе - да, вече се разделих с 2 прекрасни кътника заради пиърсинга, но няма да го сваля!! И никъде в статията не се спомена риска от загубване на вкусовите възприятия. Разбрах, че след 1 такъв случай в София, вече не поставят пиърсинг на езика с упойка (лидокаин)...

koshtramba
преди 10 години

Тази поне зъбките да си беше измила.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия