И маймуните вече си играят с таблети

2012-09-03 15:50:00
И маймуните вече си играят с таблети
Снимка: Reuters

Няма спор, че таблетите са особено привлекателни. Но освен за хората, те са доста интересни и полезни и за маймуните, съобщи Reuters.

 

В рамките на програмата "Приложения за маймуни" /"Apps for Apes"/, маймуните в 12 зоопарка в Америка получават таблети във времето, когато трябва да се забавляват.

 

"Установихме, че подобно на хората и на приматите им харесва да докосват електронни устройства, да гледат кратки клипове и  картинки на себеподобни и други животни", казва Ричард Цимерман, директор на нюйорската неправителствена организация "Orangutan  Outreach", която стои зад проекта. 

 

 

Маймуните получават достъп до таблетите 2 пъти в седмицата и използват различни приложения за тях. Най-интересни са им апликациите, които са предназначени за деца, стимулиращи занимания като слушане на музика, рисуване и запаметяване. Апликациите за аутисти помагат на животните да се изразяват доста по-добре. Средното интелектуално ниво на орангутаните е колкото на едно малко дете.

 

"Да си представим, че някой от орангутаните страда от  зъбобол. С помощта на таблет той може да покаже картинка на зъб  и по този начин да изрази усещането си", казва Цимерман. 

 

Програмата има за цел да насочи общественото внимание към заплахите за орангутаните в естествената им среда. Те са застрашени от обезлесяването и разширяването на палмовите плантации в родните им Малайзия и Индонезия.

 

(БТА)

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия