Хранителни правила, които трябва да спазваш през студените зимни месеци

2016-12-30 11:26:00
Хранителни правила, които трябва да спазваш през студените зимни месеци
Снимка: iStock

През студените зимни месеци трябва да обръщаш по-голямо внимание на здравето си, за да не боледуваш и да се чувстваш добре. Има храни, които успешно противодействат на ефектите, които има зимата. Ако хранителният ти режим бъде подходящ, то няма да боледуваш през студените зимни месеци, кожата ти ще изглежда добре и няма да изпадаш в депресивни състояния.

 

Виж кои са хранителните правила, които трябва да спазваш зимно време:

 

Хапвай различни плодове и зеленчуци – за да бъдеш здрав и да не боледуваш през зимата, трябва да включиш в менюто си различни плодове и зеленчуци. Може за закуска да пиеш здравословно смути, а за вечеря да хапваш пъстра салата.

 

 

Зареди тялото си с достатъчно количество хормон на щастието – през зимата хората са склонни да изпадат в депресивни състояние заради по-кратката светла част на деня и ниските температури. За да произвеждаш повече серотонин, известен още като хормон на щастието, трябва да получаваш достатъчно количество триптофан от храната си. Той представлява аминокиселина, която е градивен елемент на серотонина. Хапвай повече спанак, тофу, риба тон, зеле, черен боб и като цяло храни, богати на полезни въглехидрати.

 

Хапвай редовно риба – през зимата слънчевите дни са по-малко и поради тази причина имаш нужда да си набавяш допълнително витамин D. Сьомгата е богат източник на този витамин. Витамин D е важен за укрепване на имунната система и води до повишаване на настроението. Сьомгата също така е богата на омега-3 мастни киселини, които са полезни за сърцето и психиката.

През студените зимни месеци най-лесно може да си набавяш витамин D като закусваш зърнени култури с кисело мляко и вечеря сьомга поне два пъти седмично.

 

Обърни внимание на червата си – в червата има повече имунни клетки, отколкото в останалата част от тялото. Затова те трябва да бъдат здрави, а това става най-лесно, като хапваш храна, богата на добри бактерии. Те защитават чревната флора срещу болестотворни микроорганизми и повишават имунната система. Препоръчително е някои дни от седмицата да закусваш кисело мляко с овесени ядки и кисело зеле за вечеря.

 

Хапвай повече храни, богати на витамин С – този витамин ще ти помогне да бъдеш здрав през зимата, защото има силно имуностимулиращо действие. Ако в организма ти има достатъчно количество витамин С, ще бъдеш здрав и кожата ти ще изглежда добре. Ежедневният прием на витамина е много важен, защото тялото не може да го съхранява.

Може да пиеш вода с лимон всяка сутрин, да добавяш чушки в салатата или омлета и често да пиеш фрешове от цитруси.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия