Съвети как да се отървеш от лошия дъх

2016-10-13 12:59:00
Съвети как да се отървеш от лошия дъх
Снимка: iStock

Много е неприятно да се доближиш до някого и да усетиш неговия лош дъх. За съжаление, доста хора не знаят, че от устата им се разнася твърде неприятна миризма, която отблъсква околните. Добрата новина е, че при повечето този проблем се разрешава, като се повиши устната хигиена. Има обаче случаи, при които проблем е по-сериозен и човек трябва да отиде на зъболекар, който да установи дали причината за неприятния мирис не е в неговата компетенция.

 

Ако смяташ, че имаш лош дъх и искаш да се отървеш от него, виж как да стане това:

 

Мий си езика – много хора си мият само зъбите и забравят, че и по езика има микроби, които са вредни за устната хигиена и здраве. Бактериите се натрупват върху езика, което може да доведе до неприятна миризма. Затова си вземи четка, която има специална част за измиване на езика или пък отделно приспособление за това.

 

 

Мий си зъбите минимум 2 пъти дневно – голяма част от хората имат лош дъх, защото в устата им има бактерии. За да се отървеш от тях, трябва да миеш зъбите си редовно. Затова в никакъв случай не пропускай миенето на зъби преди и след сън, а може да го направиш и още веднъж през деня.

 

Използвай конец за зъби – според повечето хора миенето на зъби и използването на вода за уста е напълно достатъчно. Това обаче не е така! Конецът за зъби е изключително важен за добра устна хигиена и трябва да се използва всеки ден.

 

Спри цигарите – пушенето влияе зле на производството на слюнка и поради тази причина устата лесно пресъхва. По този начин бактериите се размножават по-бързо и има по-голяма вероятност човек да се сдобие с лош дъх.

 

Пий често чай – зеленият и черният чай ще ти помогнат да се отървеш от лошата миризма. Те съдържат антибактериални съставки, които унищожават микробите, причиняващи лошия дъх. Чаят е източник на полифеноли, които неутрализират серните съединения в устата, които също причиняват лоша миризма.

 

Пий повече вода – сухотата в устата може да доведе до появата на лош дъх. Затова трябва да хидратираш организма си достатъчно, като пиеш вода редовно. А и по този начин ще намалиш бактериите в устата си и ще отстраниш малките хранителни остатъци между зъбите си.

 

Хапвай магданоз – в това растение има доста хлорофил, което го прави естествен ароматизатор за уста. Затова, ако имаш лош дъх, хапвай малко количество магданоз след всяко хранене.

 

Не консумирай силни ароматни храни – някои храни и напитки са в състояние да доведат до появата на лош дъх. Препоръчително е да избягваш приема на пикантни храни, чесън, лук и кафе. Консумацията на чесън и лук се усеща и часове, след като си ги изял, така че внимавай с тяхната употреба.

 

Направи си домашна антибактериална вода за уста – за целта са ти необходими чаша топла вода, 1 чаена лъжичка мед, 1 супена лъжица сода за хляб, половин супена лъжица канела и сок от два лайма.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия