Какво да правиш, ако устата ти е постоянно суха

2015-11-04 17:30:00
Какво да правиш, ако устата ти е постоянно суха
Снимка: freedigitalphotos.net

Съвсем нормално е понякога устата ти да е суха, поради някои външни фактори като студ, вятър и т.н. Обаче ако страдаш от трудно преглъщане, говорене на пресекулки и лош дъх, това е сериозен проблем, който значително влошава начина ти на живот. Освен това сухата уста благоприятства развитието на кариеси, малки рани и инфекции на езика, устните, както и венците. Затруднявайки дъвченето, устната сухота може да доведе до загуба на апетит. Ето как да се справиш с нея.

 

 

Провери дали причината не е настинка/вирус. Недостатъчното хидратиране, стресът и затрудненото дишане през носа понякога са причина за сухота в устата. Но това явление може да се дължи и на употребата на някои лекарства, следствие настинка/вирус. Най-вече на такива, които въздействат на нервната система. Сънотворни, антидепресанти, медикаменти срещу главоболие или менструални болки. Всъщност много лекарства имат този страничен ефект. Консултирай се с лекаря си, ако е възможно да смени лечението ти. Ако проблемът е наистина сериозен и устата ти е много суха, добре е да посетиш зъболекар, защото е възможно да се касае за запушване на слюнчения канал.

 

Дъвчи дъвка. Ако не можеш да заместиш или да прекъснеш лечението си, има и друго решение. Пий редовно вода през целия ден и най-вече, когато говориш. За да се овлажнява по-добре устата ти, можеш също така да дъвчеш дъвка и да смучеш бонбони без захар. Друг трик, който помага е  да дъвчеш листа от мента. Избягвай храните и напитките, които дехидратират организма като кафето и алкохола. Ако си пушач, лошо, защото при наличието на такъв проблем не е добре да се пуши. Постави влажна кърпа в стаята, която обитаваш най-често, така въздуха ще стане по-влажен и няма да се затрудняваш при дишане.

 

Ако си спазил/а всички наши съвети и въпреки това продължаваш да имаш суха уста, тогава си купи изкуствена слюнка. Продава се в аптеките без рецепта. Предлага се под формата на гел или спрей. Трябва да знаеш обаче, че първия траен ефект ще усетиш едва след четири-шест седмици употреба. Не очаквай мигновен резултат, трябва време. Но ние въпреки всичко те съветваме да се консултираш с лекар, преди да прибегнеш до каквито и да било мерки.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия