Класация на 10-те най-вредни храни и напитки за белите зъби

2016-10-10 14:01:00
Класация на 10-те най-вредни храни и напитки за белите зъби
Снимка: iStock

Ако държиш на усмивката си и искаш тя да бъде ослепителна и привлекателна, трябва да забравиш за употребата на доматения кетчуп. Според специалистите именно кетчупът е най-големият враг на белите зъби. На второ място се нарежда бялото вино. Според експертите бялото вино е толкова вредно за цвета на зъбите, колкото и червеното.

 

 

На трето и четвърто място в класацията за продукти, които са враг на белите зъби, се нареждат соевият сос и балсамовият оцет. В класацията са намерили място още индийската храна, плодовите чайове, сосовете за спагети, цветните плодови близалки, туршиите, газираните напитки и всички видове дребни безкостилкови плодове.

 

Според специалистите най-лесният начин човек да има бели зъби е да внимава какво яде и пие. "В случая важи правилото за дрехите и петната. Ако дадена храна или напитка оставя петна по бяла тениска, тя ще изцапа и зъбите Ви. Поради тази причина се старайте да избягвате богати на танини храни, които оставят зацапващ слой по зъбната повърхност", съветват експертите.

 

Хората могат да минимизират щетите с почистване на зъбите след всяко хранене. По този начин те ще отстранят около 55% от замърсяването. Специалистите препоръчват да не използват избелващи пасти за зъби, защото те са повече вредни, отколкото полезни. Хората могат да се справят със зацапващия ефект на доматените сосове, като преди това консумират зелени листни зеленчуци, които създават защитен слой върху зъбите, както и да пият газираните напитки със сламка.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия