Кои са най-честите проблеми, които човек получава, когато отказва цигарите

2016-09-15 13:13:00
Кои са най-честите проблеми, които човек получава, когато отказва цигарите
Снимка: iStock

Да се откаже човек от вредния навик да пуши цигари е труден процес, по време на който изникват доста трудности. Признаците на абстиненция започват още през първите 24 часа и достигат пиков момент през следващите 72. След това започват да затихват, като процесът продължава около месец.

 

Бившият пушач може да изпитва дискомфорт в продължение на 2-3 месеца.

 

Добрата новина е, че симптомите имат временен характер и ако успееш да се справиш с тях, те ще отминат. Единствено желанието за пушене и повече храна може да се запазят повече време.

 

Какви са психологичните и физиологичните симптоми при отказ от тютюнопушене?

 

Запек – за да се справиш с този проблем, трябва да наблегнеш на консумацията на плодове и зеленчуци, богато на протеин храни и бавни въглехидрати. Пий повечко вода.

 

 

Кашлица – чрез нея организмът ти се опитва да изхвърли налепите, изчиствайки дихателните пътища. Пий топъл билков чай, ако кашлицата се усили – отиди при личния си лекар и го помоли да ти препоръча сироп или капки.

 

Нервност, раздразнителност, липса на концентрация – ще ти се отразят добре разходките сред природата, взимането на горещ душ/вана, медитирането и практикуването на любимите хобита.

 

Повишен апетит – със сигурност ще ти се хапва повече, затова ще трябва да наблегнеш на консумацията на нискокалорични храни и напитки, ако не искаш да натрупаш излишни килограми.

 

Липса на енергия – всеки път, когато усетиш, че не се чувстваш добре, подремвай по 10-15 минутки, ако имаш възможност.

 

Стрес – голяма част от пушачите са свикнали да се успокояват, като пушат цигари. И когато не могат вече да правят това, те се изнервят още повече. В такива случай е добре да приемаш дълбоко и бавно въздух, след което да издишаш по същия начин. Правят се 8-10 повторения.

 

Проблеми със съня – избягвай консумацията на продукти, съдържащи кофеин или други ободряващи вещества.

 

Главоболие, спазми в мускулите – редовните физически упражнения ще ти помогнат да се справиш с този проблем.

 

Възпаление на гърлото, сухота в устата, обложен език – трябва да пиеш повече вода, повече домашно приготвени плодови сокове и да дъвчеш дъвка.

 

Натрупване на излишни килограми – повечето хора качват между 2 и 4 килограма, след като спрат цигарите, така че няма какво да се притесняваш. Ако спортуваш редовно, бързо ще се отървеш от излишните мазнини.

 

Социален натиск – със сигурност около себе си ще имаш приятели, които постоянно ще ти повтарят, че отказването от цигарите е пълна глупост. Те дори може да ти дават цигари в ръцете, въобразявайки си, че по този начин ти помагат. Много е важно да не обръщаш внимание на техните думи и да не им се поддаваш.

 

 

Дали ще пушиш или не, зависи единствено и само от теб. Ако имаш вече зад гърба си няколко неуспешни опита да се откажеш от цигарите, не се отчайвай. При някои хора не става от първия път, но ако наистина искат да откажат цигарите и се пробват, рано или късно ще се получи.

 

Добре е да знаеш, че животът без цигари си има своите предимства. На първо място ще започнеш да водиш по-здравословен начин на живот. Цигарите съдържат 13 смъртоносни отрови, които бавно и сигурно разяждат плътта и разболяват. Последиците са затлъстяване, бъбречни болести, инсулт, инфаркт и пр. На второ място ще спестиш пари. Според статистиката пушачите в България харчат средно на месец между 100 и 400лв., което не е никак малко.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия