Нещо сладко и полезно за всеки ден

2016-07-27 17:46:00
Нещо сладко и полезно за всеки ден
Снимка: Pixabay

В тези жеги има хора, които умират за течности, но има и такива, които не могат да си намерят място, ако не хапнат нещо малко, вкусно и сладичко. Ако си момиче обаче вероятно се притесняваш, че може калориите да дойдат в повече.

 

А знаеш ли, че има нещо вкусничко, което се прави бързо и лесно в домашни условия и не е просто ароматно, но и много полезно? Говоря ти за известните коледни сладки, ако не знаеш за тях може би си чувала за шведските сладки с джинджифил..

 

Причината да ти ги предлагам като нещо полезно е, понеже в тях има доволни количества канела и джинджифил, както и мед, което замества друфите синтезирани захари. Канелата и джинджифилът са едни от продуктите, които действат повече от благоприятно на метаболизма - засилват неговата скорост и спомагат за преработката на веществата в тялото ти. В комбинацията с домашна лимонада, тези бързи и лесни сладки имат повече от благотворен ефект върху тялото ти, особено през лятото.

 

 

Истината е, че тези сладки не се намират навсякъде по магазините. Ако това те притеснява, имам решение за теб. Има доста рецепти, в които тези сладки варират по продукти и визия, но всъщност те се приготвят доста бързо и лесно в домашни условия, особено заради факта, че се правят с много малко продукти, които вероятно вече имаш у вас.

 

Ето и една класическа рецепта за тези вкусотийки.

 

Нужни продукти:

 

• 2 чаени чаши и половина брашно

 

• 1 яйце • половин чаена чаша краве масло

 

• две трети чаена чаша мед • половин чаена лъжичка хлебна сода

 

• 1 чаена лъжичка джинджифил

 

• 1 чаена лъжичка канела

 

• портокалови и лимонови корички

 

Рецептата е изключително лесна за приготвяне, изпитана е лично десетки пъти и няма грешка.

 

Започни с разтопяването на маслото и меда. Може да пуснеш маслото в микровълновата си фурна за около минута до две, а след това прибави течния мед към него и ги разбъркай. Ако медът ти не е тече, а е твърд, може да го разтопиш на котлона на печката си на водна баня - за целта сложи една голяма тенджера на котлона, а в нея постави една по-малка купичка. След това налей вода в тенджерата, така че тя да не прелива в купичката с меда. Нека така се загрее водата, а така ще се разтопи и медът.

 

След като си разбъркала двете до получаването на еднородна смес, остави ги да изстинат. Когато са вече студени, добави яйцето и разбърквай отново. Отделно, пресей си брашното заедно с останалите сухи продукти. След това, избери или купешки цитрусови корички в пакетче, или директно настържи кората на пресни лимон и портокал с ренде. Добави и тях при брашното.

 

След като разбиеш хубаво течната смес, започни да добавяш по-малко от сухата смес и постоянно разбърквай. Ще започне да се оформя тесто. Извади го от купата и започни да месиш с ръце, ако ти е твърде лепкаво добави малко брашно, колкото да свалиш залепналата смес от ръцете си. Ако все още ти лепне твърде много и не можеш да го "откачиш от ръцете си", сипи малко олио върху пръстите си - това ще отдели тестото от ръцете ти. Доомеси го, докато не се получи хубаво тесто.

 

Остави топката тесто на масата (или където ще месиш, гледай повърхността да е гладка, например върху кухненски плот или върху покривка от мушама), вземи си точилка и започни да разточваш от тестото кора, която да е с дебелина от 3 до 5 мм - ако искаш да са по-хрупкави сладките, като бисквитки, избери 3 мм; а ако искаш да са повече меки, като меденки, нека дебелината е 5-6 мм. Изрежи сладки с любимите си формички и ги постави върху тава, покрита с домакинска хартия за печене. Печи в предварително загрята фурна на 180 градуса Целзий, като трябва да следиш сладките ти да станат златисто-кафяви. Би трябвало това да се случи за 8 до 10 минути.

 

Тези сладки имат голямото предимство, че могат да седят седмица или две, без да се развалят.

 

Все пак, не вярвам, че ще можеш да им устоиш, затова - добър апетит!

Автор: Станита Пехливанова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия