Една хранителна бомба за по-добър метаболизъм

2016-07-12 19:34:00
Една хранителна бомба за по-добър метаболизъм
Снимка: Pixabay

Пиеш много вода, храниш се здравословно, тренираш и въпреки това не успяваш да ускориш метаболизма си? В такъв случай, тази статия е за теб.

 

Всъщност, това, което е едновременно вкусно и здравословно, е нещо много известно. То е традиционна мексиканска храна, отдавна известна на хората. Да, говоря за гуакамолето.

 

Няма как да не си чувал за него, даже ловя бас, че си опитвал. А знаеше ли, че домашното гуакамоле, което приготвяш сам с пресни продукти, е истинска бомба за метаболизма ти?

 

 

Тайната на ефекта се крие в комбинацията на продуктите, от които се прави: авокадото, в компанията на лютата чушка и сокът от лайм, мммда, тези три продукта мигновено ускоряват метаболизма. Другата съставка, която има голяма заслуга е пасираният домат.

 

Всъщност, ето една лесна и бърза домашна рецепта за гуакамоле:

 

• 1 бр. авокадо (избери по-меко, за да се отдели по-лесно от кората)

 

• Половин домат (пресен)

 

• Сокът от един плод лайм

 

• 2-3 скилидки чесън

 

• 1 бр. люто чушле

 

• 1 с.л. зехтин (ако нямаш, може слънчогледово олио)

 

• Една малка глава червен лук (ако нямаш червен, може обикновен бял лук или пресен зелен)

 

• Щипка сол за вкус

 

• Малко кимион за вкус

 

Начин на приготвяне:

 

Има два варианта да приготвиш гуакамолето, като те зависят от твоите лични предпочитания – ако харесваш паста гуакамоле, избери пасирания вариант.

 

Ако пък предпочиташ да усещаш парченцата на продуктите, докато ядеш, избери нарязания вариант.

 

Ако ще приготвяш гуакамоле на дребни парченца, просто нарежи всички продукти на много дребни кубчета, като отстраниш семките на лютата чушка преди това. Смеси всичко, а авокадото добави накрая като разрежеш на две плода и с лъжица извадиш месестата авокадо част. Нея размачкай с вилица, но не напълно до структура на паста, а така че да останат малки парчета. Разбъркай всичко и овкуси с подправките.

 

Ако пък искаш да ядеш гуакамолето си във вид на нежна паста, нарежи всичко на парчета и сложи продуктите в пасатора. Разбивай с него до получаването на гладка смес.

 

Най-добре консумирай гуакамолето си с такос, но ако нямаш под ръка, винаги можеш да си вземеш обикновен чипс – просто избери някой по-солен вкус, защото най-вкусното гуакамоле върви идеално в солени комбинация (самото гуакамоле няма солен вкус). Основната идея е да загребеш хапка гуакамоле с парче от чипса или от такото. Можеш да избереш още тортила чипс, или просто да си изпържиш картофи, нарязани на много тънки филийки и оваляни в барбекю сос.

 

Гуакамолето има вълшебно влияние над стомаха ти. Още около половин час след като хапнеш, ще го усетиш. Ако не харесваш вкусът на авокадото, увеличи количеството на доматите – сложи вместо половин, един цял домат. Но внимавай, може да направиш вкуса малко по-кисел. Ако това се случи, подправи с щипка или две захар, за да убиеш киселината.

Автор: Станита Пехливанова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия