Вълшебните свойства на черния чай

2016-07-18 17:40:00
Вълшебните свойства на черния чай
Снимка: Pixabay

Черният чай е доста по-различен от обикновените плодови чайчета на пакетче, както и от насипните чайове на грамаж. Има специфичен вкус, който няма плодови нотки, а съвсем различен вкусов нюанс.

 

Предимствата на черния чай започват от там, че той не съдържа калории, за сметката на количеството кофеин, благодарение на което редовната му употреба води до намаляване на риска от удар и сърдечни болести. Най-честите употреби на черния чай са:

 

• срещу главобол;

• доста голямо влияние оказва и върху регулирането на кръвното налягане – действа за намаляването на високата граница;

• лекува сърдечните болести;

• намалява риска от заболяване на Паркинсон;

• намалява риска от заболяване на рак на гърдата и стомашно-чревни болести;

• почиства белите дробове;

• действа благотворно на зъбите;

• ускорява метаболизма и помага за сваляне на теглото.

 

 

Разликата между черния чай и другите сухи чайове е, че може да бъде съхраняван по-дълго, без да губи от аромата си или от здравословните си качества. Всекидневната употреба на умерени количества черен чай гарантира неутрализирането на всякакви нови вируси в устната кухина, унищожава бактериите и премахва шанса от развиването на нови. Подобрява дъха и освежава киселинността в устата.

 

Пиенето на такъв чай всекидневно гарантира и здравето на кръвоносните ти съдове – зазравява техните стени и регулира налягането върху кръвта. Понижава възможността за развитие на сърдечно-съдови болести, намаля риска от инсулт и инфаркт с 21%. За целта е хубаво всекидневно да приемаш поне по 1 чаша черен чай като част от хранителния си режим. Друг голям плюс е, че ако пиеш такъв чай, раковите клетки нямат възможност да се развиват у теб. Това го прави доста подходящ особено за пушачите. Помага и при проблеми с простата и пикочните пътища – облекчава възпаленията и прочиства евентуалната възможност за камъни в бъбреците.

 

За всички дами, които се борят с теглото и искат да работят върху формите си, това е перфектното решение – всекидневният прием на черен чай като част от менюто в комбинация с приема на поне 2 литра вода, гарантира дневния ти тонус и помага за забързването на метаболизма. По този начин ще можеш да разграждаш храната по-бързо и да изхвърляш токсините от организма си.

 

По-малки положителни ефекти се забелязват в областта на козметиката – намалява образуването на бръчки, особено в областта на лицето; забавя стареенето, а също и възстановява имунната система. Действа стимулиращо на мозъка и успокоява нервите, балансира сърдечния ритъм и освобождава тялото от стреса. Полезен е особено за диабетици – регулира нивата на кръвната захар, предотвратява възможното покачване на прединсулиновите показатели.

 

Черният чай помага за заздравяването на костите, а също дава и доста енергия, благодарение на кофеина, който се съдържа в него. Всъщност, оказва се, че черният чай е по-благотворен от всички газирани енергийни напитки, както и от самото кафе. Някои хора дори си правят отвара от черен чай, с която се мажат, преди да излязат на слънце, защото действа като слънцезащитен крем. Други го ползват противовъзпалително – успокоява ранички и помага за бързото им заздравяване. Още стимулира растежа на косата и заздравява косъма, предпазва го от нацепване и придава приятен блясък.

 

Във всеки случай, не очаквай мигновени чудеса – превърни употребата на този чай в твое ежедневие, а резултатите няма да закъснеят.

Автор: Станита Пехливанова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия