Топ 5 на най-здравословните храни

2016-07-25 18:30:00
Топ 5 на най-здравословните храни
Снимка: Pixabay

След като стана ясно какво да ядем, как да тренираме и как да пазим форма, идва време да се каже кои са най-здравословните храни, които не просто изгарят калории, но и правят организма ти по-силен.


Гъби

 

Освен че са богати на протеини, фибри, витамин С, витамини от групата В, калций и минерали, гъбите са отлични източници на антиоксиданти. В допълнение, някои от най-мощните имуностимулиращи агенти идват от гъбите и това е една от причините, поради които те са толкова полезни за превенция и лечение на рак. Разбира се не е препоръчително да береш сам гъби, ако не знаеш кои и как да обереш, но затова има магазини с пресни продукти, където можеш да се консултираш и да избереш най-подходящите за теб гъби.

 

Кълнове от броколи

 

 

Кълновете от броколи имат много по-големи здравословни ползи, отколкото зрялото броколи. Освен това, можете да консумирате по-големи количества от тях. Изследванията показват, че тридневни кълнове на броколи съдържат от 10 до 100 пъти повече от съединението глюкорафанин, отколкото зрялото броколи. Пресни в салата, задушени с други зеленчуци, пасирани за сос песто, ти решаваш как да ги приготвиш, но не забравяй, че топлинната обработка променя вкуса и свойствата на продукта.

 

Чесън

 

Чесънът е богат на манган, калций, фосфор, селен и витамини В6 и С, така че е от полза както за твоите кости, така и за щитовидната жлеза. За всички други ползи на чесъна отдавна знаеш, защото е ясно, че няма по-добър природен имуностимулатор от него. Можеш дори да го ползваш като дезинфектант при ухапване от комар, защото не просто ще почисти мястото, но и ще облекчи сърбежа.

 

Швейцарско къдраво зеле

 

То е отличен източник на витамин С, Е и А (под формата на бетакаротин), съчетани с минерали, манган и цинк. Когато ядеш този тип зеле, ти си набавяш много антиоксиданти, които имат противовъзпалителни ползи. Пигментът беталаин пък помага на процесите на детоксикация на организма. Освен всичко, швейцарското зеле е и много вкусно. Така можеш едновременно да угаждаш на небцето си с приятния вкус, както и да защитиш и тонизираш организма си.

 

Авокадо

 

Авокадото, което всъщност е класифицирано като плод, а не зеленчук, е с ниско съдържание на фруктоза и богато на здравословни мононенаситени мазнини и калий. Благодарение на тях, то подобрява съдовата функция на организма и здравето на сърцето. Авокадото също така осигурява още близо 20 основни здравословни хранителни вещества, включително фибри, витамин Е, витамини от групата В, както и фолиева киселина.

 

Приготви си салата с парчета авокадо вътре, или пък домашно суши – няма нищо по-приятно от нежния ориз, който е в компанията на разнасящотото се в устата авокадо, натопени в малко соев сос и покрити с парче сьомга... Мммм!

Автор: Станита Пехливанова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия