ПМС - досаден период от месеца, от който страда почти всяка жена

2016-03-30 14:31:00
ПМС - досаден период от месеца, от който страда почти всяка жена
Снимка: iStock

Всяка жена знае какво е ПМС, а голяма част от представителките на нежния страдат от него всеки месец. Предменструалният синдром е комплекс от симптоми, свързани с месечния цикъл. По време на този период жените стават изключително раздразнителни, уморени, усещат се подути, имат напрежение в гърдите и трудно владеят емоциите си. Докато при някои жени тези симптоми са трудно забележими или в рамките на нормалното, при други състоянието е толкова тежко, че те не могат да изпълняват ежедневните си задачи.

 

Какви точно са симптомите на ПМС?

 

Обикновено те се наблюдават между 14 и 28 ден от цикъла и не е нужно да се случват едновременно всичките. По принцип при повечето жени симптомите на ПМС са слаби и се преодоляват лесно, но има и такива, които приемат нещата по-навътре. Дамите, които страдат от някакъв психичен проблем, може да изпаднат в депресия по време на ПМС или да имат изблици на истеричен гняв, да се чувстват потиснати и апатично настроени, да страдат от излишни комплекси и да се критикуват и т.н.

 

 

При всяка жена комплексът от проявяващи се симптоми на ПМС е индивидуален. Имат значение най-различни фактори като сезон, случки в живота, смяна на училището/работното място/населеното място и т.н.

 

Виж кои са най-често срещаните симптоми на ПМС:

 

- умора и главоболие;

- безсъние;

- тревожност;

- непреодолим апетит към сладкото; -

постоянно чувство за напрежение и тревога;

- напрегнати и болезнени гърди;

- задържане на течности;

 

Всяка жена, която се грижи добре за здравето си, трябва да сподели симптомите си на специалист и той да ѝ обясни как най-лесно да се справи с тях.

 

Болката е характерна проява на ПМС. Тя може да започне няколко часа преди началото на цикъла и обикновено е ниско в коремната област. Другата болка е свързана с гърдите. Причината за появата на болки е в хормоналните баланси. Цял месец женският организъм се е подготвял за отделяне на зряла яйцеклетка и евентуалното ѝ приемане след оплождане. Понеже последното не се е случило, организмът включва програма за освобождаване под влиянието на хормоните.

 

Когато една жена изпитва симптоми на ПМС, тя обикновено се справя с тях, като взима обезболяващи, които успокояват гладката мускулатура като бусколизин и спазмалгон. Помагат и витамините В1 и В6, като последният е препоръчително да се комбинира с магнезий.

 

За болките в гърдите помага витамин Е или хранителен режим с орехи, листни зеленчуци, семки и растителни мазнини. Храненето оказва огромно влияние върху ПМС и приемът на правилните продукти може да спести голяма част от негативните преживявания. Препоръчително е да се намалят захарта, алкохола, кафето и солта няколко дни преди появата на ПМС. Също така трябва да се наблегне на ходенето пеша, но не бива да се прекалява с физическата активност.

 

Как да различиш ПМС от бременност?

 

Симптомите на двете неща са едни и същи и затова доста жени ги бъркат. В началото е трудно да се направи разлика, но след време жената сама установява дали страда от ПМС или е бременна. При бременните дами симптомите продължават по-дълго време, отколкото при ПМС. Спазмите ниско в корема са по-продължителни, жените наблягат на консумацията на кисели храни, уморени са, апетитът им се е променил и имат гадене рано сутрин. Ако се съмняваш, че си бременна, си направи тест за бременност.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия