Храните, облекчаващи симптомите на ПМС

2016-02-17 10:59:00
Храните, облекчаващи симптомите на ПМС
Снимка: iStock

Няма жена, която да не страда от ПМС и да не мрази този период от месеца. Добрата новина е, че благодарение на здравословното хранене може да се облекчиш болките в мускулите и да се справиш с подуването, умората и раздразнението.

 

Виж кои са 5-те храни, които облекчават симптомите на ПМС:

 

Сьомга – тази риба, заедно с бадемите и маслините, е изключително полезна и богата на мазнини. Достатъчно е само грам от омега-3 мастни киселини, за да се облекчат симптомите на ПМС. Също така сьомгата съдържа витамини от група В – витамин В12 помага при умора и ни зарежда с енергия, а витамин В6 помага при раздразнителност и болки в гърдите.

 

 

Обезмаслено кисело мляко – ако усещаш, че имаш необуздан апетит и коремът ти е подут, хапни малко обезмаслено кисело мляко. Калцият и пробиотиците, които се съдържат в него, неутрализират или тушират неприятните симптомите на ПМС.

 

Авокадо – този плод е изключително полезен и е богат на омега-3 мастни киселини. Те се борят с възпаленията и болезнените крампи, така че може да го хапваш спокойно, добавен към сандвичите или салатата.

 

Черен шоколад – това със сигурност е най-вкусната храна, помага при ПМС. Черният шоколад съдържа много антиоксиданти и стимулира производството на ендорфини. Също така шоколадът стимулира кръвообращението и ни дава енергия.

 

Бразилски орех – освен, че са са едни от най-полезните храни за кожата, те са подходящи и за облекчаване на ПМС и справяне с нервността. В бразилския орех има мастни киселини, селен и витамин Е, които се борят с липсата на енергия.

 

Освен храни, които е препоръчително да консумираш по време на ПМС, има и такива, които е добре да избягваш. Кои са те?

 

Специалистите препоръчват да не консумираш твърде солени храни, защото водят до подуване. Алкохолът също трябва да се избягва, защото може да доведе до задържане на течности. Кафето и кофеиновите напитки не са препоръчителни, защото влошават болките в мускулите и могат да доведат до подуване.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия