Как да смъкнеш коремчето, което си направил/а покрай празниците

2016-01-20 13:21:00
Как да смъкнеш коремчето, което си направил/а покрай празниците
Снимка: iStock

Няма човек, който да не иска да има плосък корем (по възможност с ясно изразени плочки). Но как да стане това, особено след като сме прекалили по време на коледните и новогодишните празници, а след това и покрай многобройните именни дни, които има през януари?

 

Ако не си успял да устоиш на изкушенията на трапезите, на които си бил, не се притеснявай. Всичко е поправимо, стига да се вземеш в ръце. Да, време е да го направиш!

 

Сега сигурно си мислиш как трябва да гладуваш и да прекарваш часове наред във фитнес залата. Да, наистина е добра идея да промениш хранителния си режим и да спортуваш редовно, но не е нужно да стигаш до крайности и да се тормозиш психически и физически.

 

 

Според диетолозите стомахът реагира много бързо на промени, било то добри или лоши, затова ако искаш да се отървеш максимално бързо и здравословно от излишните килограми, избягвай консумацията на зеленчуци, от които се получават газове, дъвка, сол, сладки неща, алкохол и газирани напитки. Тези храни може да са ти вкусни, но водят до задържане на вода и подуване.

 

Най-вероятно си свикнал да се храниш 3 пъти дневно, но специалистите препоръчват да намалиш порциите си наполовина и да ги приемаш през два часа, за да активизираш метаболизма си.

 

И както казахме не е невъзможно да възвърнеш формата, която си имал преди празниците. Просто трябва да спазваш подходящ за теб хранителен режим, да спортуваш редовно и да правиш следните неща:

 

Подправяй храната си с лимон или оцет – киселината в оцета задейства гени, отделящи протеини, които разграждат мазнините.

 

Хапвай редовно плодове – но не се хвърляй на висококалоричните, а залагай основно на ябълките и цитрусовите. Грейпфрутът, например, стопява мазнините и е подходящ за консумация сутрин на гладно и 30 минути преди хранене.

 

Стой изправен – това няма да ти помогне да отслабнеш, но ще изглеждаш с 2-3 килограма по-слаб.

 

Спри да пиеш газирани напитки – колкото и да не ти се иска да го правиш, трябва, защото газираното подува корема почти веднага. Вместо това е добре да приемаш достатъчно количество вода дневно, като минимумът е около 2.5 литра.

 

Храни се бавно – в днешно време водим доста забързан начин на живот и това определено се отразява и на начина ни на хранене. Бързенето яденето обаче води до прием на повече калории, защото мозъкът няма достатъчно време да ни изпрати сигнал, че вече сме сити.

 

Осигури си достатъчно сън


 

Хубаво и да си лягаш рано и да спиш поне 7-8 часа. По този начин хем ще си в добро здравословно състояние, хем ще намалиш шанса да хапнеш нещо висококалорично непосредствено преди лягане.

 

Консумирай повече пълнозърнести храни и протеини – хубавото при тях е, че хем са полезни, хем ще ти помогнат да се отървеш от излишните мазнини. Пълнозърнестите храни намаляват производството на инсулин, който спомага за складирането на мазнини.

 

Подбирай дрехите си правилно – не се влияй само от модата, когато си купуваш нови дрехи. Обръщай внимание и на платовете, като е препоръчително да избягваш леките и разтегателни материи. По-добре заложи на платове с висока плътност, купи си шалове и наметала, които показват повече рамене и ръце.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия