Защо имаш метален вкус в устата

2015-11-18 13:01:00
Защо имаш метален вкус в устата
Снимка: freedigitalphotos.net

Най-вероятно поне веднъж си усещал/а метален вкус в устата си. Това усещане може да бъде индикация за сериозни проблеми, но ако общото ти здравословно състояние е добро, най-вероятно няма за какво да се притесняваш. Ако металният вкус в устата е единственото ти оплакване, причина за него може да бъде предписано лекарство или временно неразположение. Ето малко информация за тези причини.

 

Лоша орална хигиена. Ако не използваш редовно четката и конците за зъби, нищо чудно да си докараш проблеми с венците, гингивит, пародонтоза и инфекции на зъбите.

 

Предписани лекарства. Антибиотиците, които се използват за определени психиатрични състояния, някои медикаменти за сърце може да причинят метален вкус в устата. Тялото ти абсорбира лекарството и вкусът му се проявява в слюнката. Илачите също може да причинят суха уста, особено антидепресантите.

 

Прекален прием на витамини. Мултивитамините, съдържащи тежки метали като цинк, мед и хром, в това число витамините за бременни и хранителните добавки като желязо и калций, може да предизвикат метален вкус. Обикновено той изчезва, след като организмът успее да преработи витамините или лекарството. Ако това не се случи, провери дали не си предозирал/а с приема им.

 

 

Инфекции. Възпаленията на горните дихателни пътища, настинките и синузитът променят вкуса в устата. Това определено престава да е фактор в момента, в който оздравееш.

 

Бременност. По време на ранните етапи на бременността някои жени усещат промяна на вкуса в устата си, приличащ доста на желязо.

 

Деменция. Хората, страдащи от деменция, се сблъскват с различни вкусови анормалности, тъй като вкусовите рецептори са свързани с нервите в мозъка. Металният вкус в устата се обяснява с недостатъчно добре работещия мозък на пациента.

 

Излагане на химикали. Ако имаш досег до олово или живак, то със сигурност вдишваш доста от тези субстанции. Това най-малкото ще те сдобие с метален вкус в устата. Учениците, които учат в строителните или природоматематическите гимназии и се подлагат на строителни/химични практики също имат шанс да получат такова усещане в устата. Добре е досега до тези материали да бъде за възможно най-кратко време.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия