Как да избелиш зъбите си

2015-10-25 11:49:00
Как да избелиш зъбите си
Снимка: freedigitalphotos.net

Много хора искат да сияят с блестяща усмивка, ти също, нали? Миеш зъбите си няколко пъти на ден с цел те да бъдат перфектно бели, но не се получава. Поради тази причина доста хора прибягват до избелването им. Ще те запознаем как се случва това и какви са предимствата и недостатъците на този процес.

 

Избелването представлява промяна в естествения цвят на зъба и се прибягва до него, когато искаш зъбите ти да станат чисто бели, както и за подобряване на естетиката. Също така избелване може да се наложи и поради здравословни причини – лечение  или употреба на лекарства, както и при пушачи и прекалена консумация на кафе и червено вино.

 

 

За да подготвиш зъбите си за избелване, първо трябва да ги почистиш от плака и зъбен камък, както и от външни оцветявания. Задължително кариесите трябва да са излекувани, както и всички възпаления по венците. Прави  се или в домашни условия, или при зъболекар. Ако решиш да го правиш вкъщи, зъболекарят ти трябва да вземе отпечатъци от челюстите, след което да приготви избелващ гел. Ще ти покаже как и къде да го нанесеш (има специална шина, която трябва да носиш за целта), след като си си измил/а зъбите. Можеш да го прилагаш всяка вечер в рамките на 2 седмици, като пропускаш вечерите, ако се появи чувствителност. През периода на избелването задължително трябва да спреш цигарите и кафето. Съставките в избелващия гел окисляват оцветителите и емайла на зъба, така се постига желаният ефект.

 

Ако решиш зъболекарят да ти избели зъбите в кабинета си, трябва да избереш дали да бъде с лампа или катализатор. Имай предвид, че по този начин може да се появи по-голяма чувствителност. Избелването може да трае цял живот.

 

Ако толкова държиш да се подложиш на процедурата за избелване на зъби, ние ти препоръчваме да избереш домашното избелване, тъй като то е по-евтино и щадящо емайла. Неприятното е, че спиш с шина в устата. Единственият плюс ако отидеш при лекар той да избели зъбите ти е, че самото избелване трае много по-малко време – продължава около два часа и можеш да пушиш и пиеш кафе по-скоро.

 

Но все пак не забравяй, че след като процедурата приключи, трябва да поддържаш белотата на зъбите си с пасти и води за почистване и избелване.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия