Защо да си взимаш топла вана

2015-11-17 14:44:00
Защо да си взимаш топла вана
Снимка: freedigitalphotos.net

Ваната има много предимства. Често пъти хората я пренебрегват и предпочитат да си хвърлят набързо един душ преди лягане, но всъщност не знаят колко добре може да им подейства тя. Освен това, ваната е задължителен атрибут на личната хигиена на съвременния човек, колкото и изморен да е той след тежък ден. Къпането носи много ползи за здравето. Ето какви.

 

Успокоява нервната система. Ежедневното напрежение, което се натрупва в организма трябва да бъде потушено чрез добра доза вечерен релакс. Някои го постигат в неангажиращата компания на приятели след училище/работа, други в тихото уединение със спешна нужда от добро питие. А трети имат нужда от по-тежката артилерия на медикаментозната терапия, за да се преборят със стреса и раздразнителността. Почти невероятно е, но една топла вана може са свърши същата работа.

 

 

Помага в борбата с псориазиса. Вана с една-две лъжици зехтин или кокосово масло може да помогне за облекчаване на неприятния сърбеж и лющенето на кожата, които това заболяване причинява. Специалистите препоръчват да не прекарваш в топлата вода повече от 10 минути ежедневно, за да не изсъхва кожата прекалено. Използвай мека кърпа за попиване на водата след баня и нанеси крема, който ти е изписан от лекаря.

 

Здрав и пълноценен сън. Много хора заради прекаления стрес от тежкия учебен/работен ден не могат да заспят. Решението е да вземеш приятна топла вана, а след това да се пъхнеш под завивките. Промяната на температурата провокира тялото да се настрои по-бързо за сън и да може да се наслаждава на здрав и пълноценен такъв цяла нощ.

 

При настинка. Топлите водни изпарения може да помогнат на запушения нос. Освобождават синусите и облекчават дишането. Ваната помага на тялото да се справи по-лесно и с болките в ставите и мускулите. Не пренебрегвай и ароматерапевтичните предимства на топлата вана. Добави няколко капки от любимото си етерично масло и се предай на блаженството.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия