Някои от храните, влияещи добре на здравето ти

2015-10-23 16:40:00
Някои от храните, влияещи добре на здравето ти
Снимка: freedigitalphotos.net

Зехтин, чесън, лук, риба. Това са само част от храните, които набавят необходими за организма ти съставки. Ферментиралият червен ориз, открит от китайците, които го използват в тяхната медицина, подобрява кръвообращението, сваля до голяма степен холестерола в черния дроб. Също така влияе добре на организма, защото му набавя необходимите ненаситени мастни киселини. Ето още няколко храни, които са полезни за теб.

 

Шоколад. Противоречиви са твърденията за шоколада, тъй като много хора го определят като вреден главно заради това, че разваля зъбите. В крайна сметка едни го препоръчват, а други съветват да го избягваш. Ние ще ти кажем, че флавоноидите, съдържащи се в него, освен че действат като антиоксиданти, подобряват кръвообращението, предпазват и от инфаркт и инсулт. Разбира се не всички шоколади са толкова полезни. Избягвай да ядеш по-светлите шоколади, въпреки че са по-вкусни. Те съдържат по-малък брой флавоноиди и по-голямо количество неполезни мазнини. Така че ти препоръчваме да ядеш черен шоколад с количество какао в него над 60%. Освен това не бива да прекаляваш, на ден си позволявай 16 грама, за да не вреди на организма ти.

 

 

Чесън. Сигурно се стараеш да го избягваш, дори да ти е вкусен, заради натрапчивият му неприятен мирис след и по време на консумация. Но той се дължи на алицините, които имат силно антибактериално въздействие и когато взаимодействат с червените кръвни телца, понижават холестерола в кръвта и отпускат кръвоносните съдове. Чесънът върви с много храни, придава им вкус, но най-добре го яж суров, тъй като температурната обработка намалява ативността на алицина. 

 

Червено вино. Още едно удоволствие се нарежда в списъка с храни и напитки, които са полезни за здравето ти. Виното може да бъде доста полезно за организма ти, но ако го приемаш в малки количества.  То съдържа вещества, които могат да забавят втвърдяването на кръвоносните съдове, които отвеждат кръвта до сърцето. Поради тази причина французите страдат по-малко от болести на сърцето, въпреки прекалената консумация на мазни продукти.

 

Соя. Да, когато видиш опаковката на някое лакомство, което съдържа соя, не е хубаво, както и пилетата, които са натъпкани с нея, но в умерени количества е добре да я приемаш. Растителните естрогени, които има соята, намаляват образуването на отлагания по артериалните стени. Също така соята намалява холестерола.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия