Какво трябва да знаеш за плодовите сокове

2015-10-04 12:10:00
Какво трябва да знаеш за плодовите сокове
Снимка: freedigitalphotos.net

В днешно време става все по-модерно и по-модерно да се води здравословен начин на живот. Повечето младежи започнаха доста често да пият фрешове и да консумират бутилирани натурални сокове. Най-предпочитани са тези от портокал, ябълка, морков и грейпфрут. Това е страхотно, но не трябва да прекаляваш с тях. Ето какви трябва да знаеш за плодовите сокове.

 

Богати са на витамин С. Дори да си избрал/а пастьоризиран сок, при процеса на обработка се запазва почти цялото съдържание на витамин С в плодовете. Въпреки това то се разгражда доста бързо при контакт със светлината или отваряне на бутилката. Съветваме те да пиеш прясно изцедени плодове, те са най-богати на витамини.

 

 

Не всички са полезни за здравето. Готовите сокове в кутия не са особено полезни за здравето, тъй като съдържат оцветители, захар и ароматизатори. Ето още една причина да си купуваш фрешове или да си ги приготвяш вкъщи.

 

Това, че пиеш сок от плодове не означава, че по този начин заместваш директната им консумация. Част от фибрите, които съдържат плодовете се унищожават по време на изстискването/производството. Най-добре пий сок и яж плодове, така организмът ти ще бъде доволен от пълноценно получените витамини.

 

Цитрусовите плодове вредят на зъбите. Това са портокалът, лимонът и грейпфрутът. Тези плодове увреждат зъбния емайл поради високата си киселинност. Най-потърпевши са резците и кучешките зъби, тъй че най-добре пий от сламка, за да ги предпазиш доколкото е възможно. След като си изпиеш сока, задължително изпий чаша вода, вземи дъвка или измий зъбите си. Въпреки че мнозинството пие сок от цитрусови плодове, за да атакува настинка или грип, избягвай да съчетаваш консумацията им с тази на лекарства. Тези плодове карат организма да усвоява активните съставки на медикаментите по-бързо и по този начин е възможно да провокира странични ефекти. Гледай да има няколко часа разлика при пиенето на сок от цитрусов плод и приемане на медикамент.

 

Някои сокове съдържат добавки. Пастьоризираните продукти съдържат лимонена киселина с цел редуцирането на антиоксидантните свойства на витамин С-то. Както вече споменахме е възможно да намериш и други добави като захар, концентрати и др. В такъв случай съдържанието му става сходно с това на колата и сокът обезсмисля функцията си. За да обобщим накратко, старай се да консумираш натурални продукти.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия