Как да съхраниш имунната си система през есента

2016-09-18 14:13:00
Как да съхраниш имунната си система през есента
Снимка: freedigitalphotos.net

Есента вече настъпи и е време да подготвиш тялото си за предстоящото студено време. Ще ти да дадем няколко съвета как да се предпазиш от грипa и да съхраниш имунната си система.

 

Започни да се храниш здравословно. Постарай се в менюто ти да присъстват храни, богати на минерали, фибри и протеини, те са важни за доброто ти физическо състояние. При спада на температурите тялото се стресира. За да подсилиш имунната система в този период, най-важно е да има баланс в храненето. Яж плодове, вода, зеленчуци и билков чай. Също така увеличи консумацията на салати от листни и грудкови зеленчуци – зеле, спанак, моркови, ряпа, цвекло. Морковите съдържат  голямо количество витамин D, който през есента се набавя по-трудно заради слабото слънце. Те също снабдяват тялото с витамините А и С, които имат силата на антиоксиданти и предпазват от злокачествени заболявания. Витамин А предотвратява развитието на инфекциозни заболявания на бронхите, гърлото и гласните връзки, подобрява зрението, вида на кожата, ноктите и косата. Не подценявай и мазнините, които са основен източник на енергия и топлина. От тези вещества тялото ти има най-голяма нужда през зимата. Такива храни са маслото, маслиновата паста, зехтина и ядките. Горещо ти препоръчваме да прекратиш диетите през студения сезон, тъй като не е добра идея да лишаваш организма си от въглехидрати, протеини и мазнини.

 

 

Движи се. Всички се стараят да бъдат във форма през лятото (въпреки че високите температури доста убиват желанието за тренировка), но изключително важно е да тренираш и през студения сезон. Не се отказвай да влизаш редовно в залата. Движението е важно за здравето ти, защото поддържа тонуса и подобрява кръвообращението. По този начин клетките получават повече кислород, а организмът – прилив на енергия.

 

Почивай пълноценно. Стресът и недоспиването са сред виновиците за съсипаната имунна система. Гледай да отделяш повече време за сън, но не забравяй и да проветряваш всеки ден помещението, в което спиш. За да избегнеш прекаленото изсушаване на въздуха, сложи влажна кърпа на парното. Сухият въздух спомага за развитието на бактериите и вирусите.

 

Други начини да избегнеш срив в имунната система са: почивка в планината, хидратация на тялото и организма, както и много положителни емоции.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия