Естествените масла със слънцезащитен фактор

2015-07-14 17:01:00
Естествените масла със слънцезащитен фактор
Снимка: freedigitalphotos.net

Слънцето е вредно за кожата, както знаеш. Трябва много добре да се пазиш от него, за да не навредиш на кожата си. Затова ти трябва крем със слънцезащитен фактор, който да те предпазва от вредните UV лъчи. Има и естествени масла, които могат да бъдат използвани срещу влиянията на слънцето.

 

Както знаеш, маслата се делят на базови и етерични. Базовите масла са продукт от пресоване на ядки или семена. Пример за това са зехтина, бадемовото масло, маслото от жожоба, аргановото и други. Етеричните масла са извлек от различни растения и са много силни. Една капка може да е достатъчна за ароматерапия. Етеричните масла не могат да се нанасят директно върху кожата, защото са прекалено силни и изгарят. Затова те трябва да се смесят с базово масло и чак след това могат да се използват.

 

 

Такъв е случаят с малиновото масло. То е с висок слънцезащитен фактор – около 30. Освен това то силно омекотява кожата, затова е често използвано в козметични процедури. То е с високо съдържание на витамин Е, което е регенериращо за кожата. Съдържа и витамин А, което спомага за предпазването от бръчки, съдържа мастни киселини, които са много полезни.

 

Какаовото масло е базово масло, което също спомага за предпазването от слънцето. То има слънцезащитен фактор и е известно с тена, който придава на кожата. Маслото мирише чудесно, защото напомня на миризмата на шоколад. Изключително силен и приятен аромат, който се запазва върху кожата. Нужно е да оставиш маслото да се разтопи на по-топло място или на водна баня. Тогава лесно ще го нанесеш върху кожата си. Натуралното какаово масло е в твърдо състояние при стайна температура.

 

Масло от пшеничен зародиш. Това масло е с фактор 20 и е чудесно средство за предпазване от слънчево изгаряне. То е по-рядко от другите масла, течно е при стайна температура и е отличен източник на витамин Е. Като мощен антиоксидант, то се приема дори вътрешно, като се консумира със салати. Маслото от пшеничен зародиш влияе много добре и на кожни заболявания като екзема, псориазис и други.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия