Какао - кафявото злато

2015-01-10 11:00:00
Какао - кафявото злато
Снимка: freedigitalphotos.net

Обичате ли шоколад? Повечето хора признават, че това е любимата им храна. Помислете си колко често хапвате шоколад, шоколадови изделия или пиете какао? Вероятно всеки ден. Истината е, че този продукт е много по-ценен, отколкото предполагате.

 

Родината на какаото е Централна Америка и ценното растение е открито от ацтеките през 14 век. Те са го боготворели и са го смятали за свещено растение. Използвали са зърната му за приготвянето на специална напитка, както и като разменна монета.

 

Какаовото дърво се отглежда в Африка, Азия, Централна и Южна Америка. Ядките се обработват и се използват за направата на шоколад. Важно е какаото да е сурово, защото термичните процеси убиват голяма част от полезните му свойства.

 

Какаото има доказани ползи. На първо място, трябва да кажем, че какаото е страхотен антиоксидант. То защитава клетките и ги пази от преждевременно остаряване, а какаовите антиоксиданти се усвояват много бързо от организма.

 

Какаото е много полезно, особено когато сме на диета. То подобрява метаболизма и осигурява необходимите минерали и витамини, които потискат апетита и удължават чувството за ситост.

 

Какаото има антидепресивно и противостресово действие. Много хора признават, че когато ядат шоколад, се чувстват по-щастливи и се успокояват. Виновник за това пак е какаото, защото кара тялото да отделя хормоните на щастието – ендорфин и серотонин. Какаото съдържа и фенилетиламин, а това е веществото, което се отделя в мозъка, когато човек е влюбен.

 

Какаото има освежаващ ефект и може да замени кафето, което има спорна репутация относно това дали е полезно. Всъщност, какаото няма как да ви навреди  и можете спокойно да го пиете. Освен това регулира нивата на холестерола и кръвната захар.

 

Какаото е полезно за целия организъм, защото съдържа протеини, фибри, витамини и минерали като: калций, магнезий, желязо, цинк, хром, манган. Много важно са и витамините А, Б комплекс, Е и С.

 

Какаото съдържа белтъчини, мазнини и въглехидрати, които дават енергия на организма и се усвояват много лесно. Не се натрупват под формата на мазнини, както когато ядем сладкиши.

 

Важно е да отбележим, че като здравословен се определя черният или иначе казано „натурален“ шоколад. Той съдържа голямо количество какао и малко мазнини. Млечният шоколад е вреден, защото е богат на захар и мазнини.

 

Не бива да пропускаме и благотворното влияние на какаовото масло. То е много полезно и може да се използва за маски за коса, лице и тяло. Какаовото масло може да е перфектен слънцезащитен продукт. То има висок слънцезащитен фактор, не предизвиква алергии и придава бронзов загар на кожата.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия