Кокосовото масло - пръв приятел на кожата

2015-04-30 16:29:00
Кокосовото масло - пръв приятел на кожата
Снимка: freedigitalphotos.net

Кокосовото масло е едно от най-ценните и скъпи масла. Повечето хора са изкушени от уникалния му аромат, който напомня на сладкишите от детството. То има множество качества, които влияят благотворно на организма.

 

Кокосовото масло може да се яде и е изключително полезна храна, защото съдържа мастни киселини, които имат антиоксидантни свойства. Кокосовото масло може да понижи холестерола. Един от най-големите проблеми на човечеството е повишеният холестерол, който изобщо не е безопасен, защото причинява куп болести. Кокосовото масло е суперхрана, защото съдържа голямо количество наситени мазнини, а те повишават нивото на HDL („добрият“) холестерол и намалява риска от сърдечни заболявания. Мастните киселини понижават LDL “лошия“ холестерол.

 

Кокосовото масло е изключително полезен козметичен продукт. То е подходящо за всякакъв тип кожа, като не омазнява, а подхранва и хидратира. Младежката кожа също може да бъде третирана с кокосово масло, за да бъде мека и красива. Това масло не запушва порите, а просто попива.

 

 

Най-ценно е нерафинираното масло, което е в твърдо състояние при стайна температура, а на цвят е бледо, почти бяло. Има леко и нежно кокосово ухание. Кокосовото масло се топи изключително лесно при допир с кожата, а след това бързо попива.  Тя става мека и нежна, предпазва кожата от влиянието на свободните радикали. Смята се, че кокосовото масло може да замени слънцезащитния крем, когато сме на плажа. Истината е, че то има нисък фактор на защита – едва 4, което е прекалено малко. Затова е добре да използваш качествен слънцезащитен продукт, а след плаж, спокойно можеш да намажеш цялото си тяло с кокосово масло.

 

Ако имаш проблем с нацепена или суха кожа, кокосовото масло идва на помощ. Можеш да мажеш ръцете си вечер, след баня, преди да заспиш. Най-добре ще е да сложиш и памучни ръкавички, за да стане кожата ти още по-мека. Същото важи и за напукани пети. Кокосовото масло не е подходящо при наранена кожа и при възпаления, затова избягвай да го използваш в такива участъци. То има антибактериален ефект и влияе добре при симптоми на дерматит и псориазис.

 

Когато си купуваш кокосово масло, трябва да следиш добре етикетите. Търси органично и студено пресовано, това означава, че е чисто, няма примеси и е първо качество. 

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия