Какви са причините за косопада

2015-06-19 15:00:00
Какви са причините за косопада
Снимка: freedigitalphotos.net

Косопадът е проблем на много хора. За съжаление, почти всеки човек е имал период, в който косата му е падала. В повечето случаи това е обратим процес, което е чудесна новина. Но косопадът не е за пренебрегване. Трябва да знаеш някои неща за него, а сега ще ти разкажем повече. Косопадът при мъжете се предава по наследство. Y-хромозомата е тази, която предава гена за плешивост. Следователно ако ти си момче и баща ти е плешив, не очаквай да остарееш с гъста коса.

 

При жените проблемът с косопада стои по много по-различен начин. В повечето случаи при силен косопад, след лечение косата отново се възстановява до предишния си вид. Но защо косата пада?

 

Стрес. И при двата пола косата може да започне от стрес. В такива случаи косата пада на кичури и то много бързо. В ситуации, в които има силен уплах, може да се стигне до цялостно капане на косата дори за няколко дни. При преумора, стрес в работата или семейството, косата може да пада по-усилено дори с месеци. Тук лечението изисква най-вече спокойствие и силна храна.

 

Неправилно хранене. Много хора смятат, че се хранят правилно, но всъщност не им достигат важни нутриенти. Липсата на витамини и белтъчини може да се отрази сериозно на косата. Ако се храниш малко и като цяло системно не се храниш, не очаквай да имаш лъскава грива, а по-скоро се сбогувай с нея. Приемай повече витамини и наблегни на белтъчините. Протеините от растенията не са достатъчни, затова е добре да хапваш повече яйца и месо.

 

Липса на грижа и силно третиране. За да третираш косата си, трябва да полагаш много други грижи. Не си мисли, че едно боядисване е само един път месечно за освежаване на цвета. Боядисаната коса изисква специална козметика и много грижи. Това важи и за други химически процедури, както и за топлинната обработка. При силно третиране, например от агресивна боя, може да се получи косопад. Същото важи и за системно използване на преси и маши.

 

Хормонален проблем. За съжаление, много момичета имат хормонални проблеми, а това сериозно се отразява на външния вид. При някои има наднормено тегло, акне, прекомерно окосмяване и косопад. Задължително трябва да посетиш лекар, който да ти назначи подходящо лечение и ако то е успешно, косата ти ще се възстанови.

 

Важното е да обръщаш внимание на състоянието на косата си и да не подценяваш косопада. Още при първите симптоми, посети дерматолог, който ще ти назначи нужните изследвания, за да се разбере каква е причината за този неприятен проблем.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия