Как да се справите с пролетния косопад?

Пролетта е сезонът, през който повечето дами се разделят с голяма част от косата си. За да бъде спрян косопадът трябва организмът да се подсили чрез храна и необходимите козметични препарати. Косата е добър показател на наличието на физически и психи

2011-04-09 00:34:49
Как да се справите с пролетния косопад?
Пролетта е сезонът, през който повечето дами се разделят с голяма част от косата си. За да бъде спрян косопадът трябва организмът да се подсили чрез храна и необходимите козметични препарати. Косата е добър показател на наличието на физически и психически промени у човек. Когато тя е плътна, здрава и лъскава, това говори, че притежателката й е в добро здравословно състояние. Здравата коса расте с по 1-1.5 сантиметра за един месец.

Когато човек е стресиран, в организма няма нужните витамини и минерални соли, което веднага дава отражение върху косата. Недостатъчното сън и заседналият начин на живот също влияят негативно.

За да спрем косопада, трябва да хапваме по-разнообразни и богати на витамини и въглехидрати храни. В менюто е хубаво да присъстват млечни продукти, риба, сурови плодове и зеленчуци, зърнени храни. Трябва да се избягва консумацията на кафе, чай и газирани напитки.

За да проверите дали косата ви е здрава, вземете една пинсета, хванете един косъм и го дръпнете. Ако той се разтегли с 30% от дължината, преди да се скъса, значи сте късметлийка и имате здрава коса. Ако обаче се скъса преди това, явно е загубил своята еластичност и имате нужда от подхранване.
Прокарайте ръка през косата и опипайте скалпа си. Ако усетите кожата си прекалено стегната, явно ви е слабо кръвообращението. Ако пък е на големи пори, може би имате някакво кожно възпаление. За да успокоите скалпа си, масажирайте го два пъти дневно в продължение на 4-5 минути.

Ако имате прекалено твърда коса, може би е време да смените шампоана си с някой по-лек и щадящ. Не използвайте силни препарати, избягвайте сушенето, боядисването и употребата на преси. Използвайте сешоар, само когато имате нужда от прическа - насочвайте въздушната струя по посоката на четката. Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия