Кои са най-вредните подсладители

2015-06-14 11:00:00
Кои са най-вредните подсладители
Снимка: freeimages.com

Сладкишите са изкушение на повечето хора и определено са любима храна. Но проблемът е, че прекаляването наистина вреди. Консумацията на големи количества захар води до затлъстяване, диабет и други здравословни проблеми. В края на миналия век започнаха да се появяват и „заместители“ на захарта, които се оказаха наистина вредни. Захарта е скъпа суровина, а на повечето производители не им е изгодно да я купуват, затова си набавят евтини подсладители. Проблемът е, че те са много вредни, а се съдържат в почти всичко. Кои подсладители трябва задължително да избягваш?

 

Аспартам. Това е един от най-вредните подсладители и за съжаление, се съдържа в почти всичко, особено в нискокалоричните храни и напитки. Изследвания показват, че при някои хора се появява цялостно неразположение след приема на продукти с аспартам. Изследване, проведено в университета в Ливърпул, показва, че когато се смеси с оцветителите в храната, аспартамът става токсичен за мозъчните клетки. Също така, изследвания показват, че той повишава риска от диабет и метаболитен синдром, а се съдържа в повечето диетични храни и напитки.

 

Агава. Това е екзотичен подсладител, но не и полезен. Агавата съдържа ооколо 70-80% фруктозен сироп. Той е преработен по начин, който го прави вреден и не е добре да се консумира. Много напомня на високофруктозния царевичен сироп.

 

Сукралоза. Тя произлиза от захарта, но крайният продукт не е натурален. Този подсладител се преработва с помощта на хлор. Оказва се, че сукралозата минава през стомашно-чревния тракт и не се разгражда напълно. Тестове в Норвегия и Швеция са установили наличие на сукралоза в някои водни басейни.

 

Решения?

 

Бялата захар също не е добър вариант, защото е вредна. Прекаляването с нея може също да доведе до диабет, затлъстяване и сърдечни проблеми. Решение е кафявата захар, но качествената. Трябва да потърсиш натурален продукт, защото на пазара има много фалшификати.

 

Стевия. Тя е идеално решение, защото е безвредна. Извлича се от листата на растението стевия, а тя е около 100 пъти по-сладка от захарта. Стевията не съдържа калории. Тя става все по-популярна и има продукти, подсладени изцяло със стевия.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия