Изкуствените подсладители са опасни!

2013-07-11 14:59:00
Изкуствените подсладители са опасни!
Снимка: Dreamstime

Хората, които искат да имат стройна фигура, често залагат на консумацията на храни и напитки, които са с подсладители вместо захар. Редица проучвания обаче показват, че те са толкова опасни за човешкото здраве, колкото е и захарта. Изкуствените подсладители притъпяват реакцията на организма към сладките неща и човек постоянно преяжда и трупа излишни мазнини, пише сп. Cell.

 

 

По телевизията и списанията има много реклами, в които се твърди, че изкуствените подсладители са полезни за здравето и помагат в борбата с излишните килограми. Учените направили анализ на данните от проучвания, направени през последните 40 години и изучили действието на изкуствените подсладители върху човешкия организъм. Те обърнали внимание на това колко често се срещат затлъстяването, диабет тип 2 и други разстройства на метаболизма сред хората, които редовно консумират диетични газирани напитки и храни с изкуствени подсладители вместо захар.

 

Резултатите показват, че диетичните газирани напитки са не по-малко опасни за човешкото здраве от тези, които съдържат в себе си захар. Факт е, че нискокалоричните напитки по-рядко водят до диабет и затлъстяване, но все пак ги предизвикват. Причината е, че подсладителите действат на мозъка по различен начин от захарта. Те не предизвикват чувството за насищане, заради което човек редовно преяжда. В същото време организмът не произвежда инсулин и глюкозата се превръща в мазнини и не изгаря в клетките.

 

Тези изводи ясно показват, че в някои случаи подсладителите могат да са също толкова вредни за човешкото здраве, колкото и обикновената захар.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
ssm
преди 10 години

сега ли го разбрахте -.-

Ninethou
преди 10 години

Що за глупости изкуствените подсладители били полезни, няма такова нещо и също не е вярно, че те са вредни колко захарта нищо подобно да вземем например един аспартам той както и Ацефулсам К са задължителните добавки в газирани напитки, сокове, някой известни марки храни като Нестле, 7 дейс, Сушард, Ръфълс,слагат го дори и в мулти-витамини за деца и доста други лекарства, той сам по себи си не се абсорбира добре от организма и влиза в кръвта оттам се разпада до Формалдехид който е изключително токсичен и отива в мозъка. Пичове и пички не се заблуждавайте в тея реклами, и подобни глупости. Фармацевтиката от дълго време работи ръка за ръка с хранително вкусовата индустрия .Да вземем заведенията за бързо хранене, всички те използват изкуствени подсладители, консерванти за по трайна стока и подобрители за по апетитен вид, но в крайна сметка всичко е химия. Кренвриши и тем подобни колбаси, полуфабрикати - чипсове, дъвки , солети, пуканки, и др.То няма как просто да е друго яче хората са много, ако не ни тровят няма да има болни ако няма болни няма да има толкова много изобилия от лекарства и всякакви анални изделия с извинение...

gogofm
преди 10 години

Gledaite bez Aspartam a s Steviq .


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия