Да развенчаем няколко мита за здравето

2015-02-16 19:01:00
Да развенчаем няколко мита за здравето
Снимка: freedigitalphotos.net

Колко добре познаваш тялото си? Грижиш ли се добре за него? Всеки иска да да бъде здрав, но понякога това зависи изцяло от нас. За да имаме красиво и здраво тяло, трябва да полагаме грижи. И все пак, има някои митове, които много объркват младите хора. Сега ще развенчаем някои от тях.

 

„Яйцата са вредни, защото съдържат холестерол.“ Ако искаш да бъдеш здрав, трябва да хапваш достатъчно протеини. Белтъците на яйцата са протеин в чист вид и са много полезни. Много хора избягват яйцата, защото смятат, че те са мазни, от тях се пълнее и съдържат холестерол. Всъщност, жълтъците на яйцата съдържат мазнини, но те са полезни. Не бива да ограничаваш яйцата в менюто си.

 

„Дезодорантите причиняват рак.“ Оказва се, че много млади хора смятат, че дезодорантите могат да причинят рак. Всъщност, това е просто мит. Учените смятат, че не е вярно и няма как дезодорантите да доведат до рак. Антиперспирантите под формата на стик могат да запушат порите под мишниците ти, което вече е опасно. Затова е по-добре да ползваш рол-он или спрей.

 

 

„Имаш ежедневна нужда от допълнителен прием на витамини.“ Всъщност не е точно така. Няма защо да пиеш ежедневно мултивитамини, ако се храниш правилно. Погрешно е схващането, че постоянно трябва да пием някакви хранителни добавки. Хубаво е да правиш през няколко месеца курс с витамини. След този курс задължително има почивка.

 

„Сладкото е вредно.“ Разбира се, че ако прекаляваш със сладкишите, ще си навредиш. Но много хора не се замислят защо тези вкусни изкушения са вредни. Причината е в подсладителите, които се използват от повечето производители, защото са по-евтини от захарта. Ако хапваш домашно приготвени сладкиши, в които има малко количество захар, тогава можеш да си спокоен. По-добре се откажи от купените вредни сладкиши.

 

„Обществените тоалетни са пълни с бактерии.“ Обществените тоалетни са пълни с толкова бактерии, колкото и всяко друго обществено място. Всъщност, върху дръжката на вратата в обществената тоалетна има по-малко бактерии, отколкото върху перилата на ескалаторите или върху смартфона ти. Добра идея е често да миеш ръцете си, за да поддържаш по-добра хигиена.

 

„Човек няма нужда от слънцезащитен лосион, когато не е на плаж.“ Още един мит, който е много опасен. Слънчевите лъчи могат да причинят рак на кожата. Ако искаш да се предпазиш, трябва да използваш слънцезащитни продукти. Дори през зимата трябва да използваш крем за лице с SPF 30.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия