Кои са най-популярните митове за грипа

2015-01-19 10:50:00
Кои са най-популярните митове за грипа
Снимка: freedigitalphotos.net

Какво знаете за грипа? Много хора го бъркат с обикновена настинка и го подценяват. Други пък смятат, че ако се ваксинират, няма да се разболеят. Истината е, че има много митове за грипа. Сега ще разкажем повече и ще развенчаем най-популярните митове.

 

Мит 1: От ваксината може да се разболееш от грип. Противогрипната ваксина не съдържа живи вируси, а само вирусни протеини. Не е възможно от ваксината да се разболееш от грип. Възможно е след поставянето ѝ някои хора да изпитват болка в ръката, в областта на инжектирането или да вдигнат лека температура. Това е реакция от ваксината, а не истинска грипна инфекция. Противогрипните ваксини се предлагат и като спрей за нос. Тези спрейове съдържат живи вируси, но те са толкова обезсилени, че не могат да разболяват от грип.

 

Мит 2: С грипа може да се справим и с антибиотици. Антибиотиците убиват само бактериите, а грипът се причинява от вирус. Има специфични антивирусни препарати, които борят грипните инфекции. Те действат най-ефективно, когато се приемат до 48 часа след появата на симптомите. Затова е добре да имате такива лекарства в домашната аптечка.

 

Мит 3: Не е необходимо да се ваксинираме всяка година. Хората трябва да се ваксинират срещу грип по 2 причини. Едната е, че щамовете на грипния вирус се променят всяка година. Също както при обикновената простуда, вирусите, които причиняват грипа, са много видове. Другата причина, поради която ваксината трябва да се слага всяка година, е, че имунитетът срещу грипа, който се развива след ваксинацията, отслабва до следващата година. Ако се ваксинирате през август, ще сте защитени от грип до март, но тези антитела няма да действат през следващия сезон.

 

Мит 4: Грипът не е толкова сериозно заболяване, което налага да се прибягва до ваксина. Грипът със сигурност е много сериозно заболяване. В САЩ всяка година се разболяват между 15 млн. и 60 млн. души. 200 000 от тях постъпват в болница, а между 3000 и 50 000 умират. Една от причините, поради които хората не възприемат грипа като сериозно заболяване, е, че го бъркат с настинките и стомашно-чревните разстройства.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия