Наистина ли млечните продукти са толкова вредни? [част втора]

2014-11-05 11:08:00
Наистина ли млечните продукти са толкова вредни? [част втора]
Снимка: thinkstockphotos.com

Истината е, че повечето изследвания са с участието на хора, които консумират млечни продукти, закупени от магазина. Те са преминали различни процедури по обезмасляване, а това води до понижаване качеството на продуктите и променя начина, по който организмът ги преработва. Поради тази причина обезмаслените продукти са по-вредни от пълномаслените, нищо че съдържат по-малко калории в себе си и поради тази причина доста хора ги предпочитат. Те причиняват кожни проблеми, защото след обезмасляване качеството на млякото се понижава, мастно разтворимият витамин А не може да бъде усвоен и това води до здравословни проблеми.

 

Сигурно повечето от вас не знаят, но млякото е инсулиногенно, тоест води до повишаване на инсулина. Това е жизненоважен хормон за човешкия организъм, но хроничното му повишаване води до редица заболявания.

 

 

По-нагоре споменахме, че млякото на село е най-вкусно и истинско. Това е така, но дори там човек трябва да бъде внимателен и да има достатъчно информация по въпроса, за да пие мляко, което наистина е полезно за него. Учените са установили, че дори породата на кравите има значение за млякото. Става въпрос за мутация, при която настъпва изменение във веригата аминокиселини, които изграждат протеина в млякото, а това води до промяна в химичните реакции, които настъпват в организма. А в днешно време голяма част от млякото се набавя именно от породите крави, при които се наблюдава споменатата мутация.

 

Ако не можеш да се откажеш от консумацията на млечни продукти или смяташ, че тя не е толкова вредна за здравето, колкото хора твърдят, поне се постарай да не прекаляваш с количеството и да си купуваш продуктите от близките села. Има доста хора, които произвеждат домашно мляко и яйца и ги карат в големите градове, където ги продават. Заслужава си да разбереш къде има такива хора и да си купуваш продуктите директно от тях. Когато консумираш млечни продукти, гледай да са основно сирена, а не други производни на млечните.

 

Препоръчително е прясното мляко да бъде консумирано сурово, защото в него се съдържа ензимът лактаза, който е необходим за храносмилането на лактозата в млякото, както е редица други полезни неща, които биват унищожени след термична преработка.

 

Също така специалистите препоръчват да наблегнеш на консумацията на овче и козе мляко, защото те са по-добри от кравето, като козето е най-близко до „човешкото“, тоест толерантността на нашия организъм към него е най-голяма.

 

Нищо не ти пречи известно време да спреш приема на млечни продукти и да видиш как ще се чувстваш. Най-вероятно ще се чувстваш много добре и ще ги изключиш от менюто си, а ако не усетиш промяна, нищо не ти пречи да продължиш да ги консумираш. Явно твоят организъм ги възприема добре и не ти създава дискомфорт.

 

Първата част от статията четете тук:

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия