Списък с най-вредните храни [част първа]

2014-09-27 12:00:00
Списък с най-вредните храни [част първа]
Снимка: freedigitalphotos.net

Храната е основното нещо, което влияе на здравето ни. Ако се храним правилно и живеем пълноценно, ще се чувстваме добре и ще бъдем по-здрави. Нездравословното хранене е един от основните причинители на диабет, наднормено тегло и сърдечни заболявания. В тийнейдърските години се развиваме най-бързо и растем най-много. Затова не бива да пренебрегваме начинът си на хранене. Кои наши любими храни влизат в класацията на най-вредните?

 

Маргарин. Дълго време някои хора смятаха, че маргаринът е качествен заместител на маслото. Всъщност това изобщо не е така. Маслото е естествен продукт, богат на наситени животински мазнини. С него на бива да прекаляваме, но не можем и да го заклеймим като вредно. От друга страна маргаринът е изключително вреден. Той е богат на трансмазнини, които са най-вредните мазнини. Трансмазнините са хидрогенирани (втвърдени) растителни масла, които тялото на човек не разпознава. То не може да ги разгради, затова те просто се трупат. Освен подкожна мазнина, трансмазнините се отлагат и в кръвоносните съдове, което причинява различни сърдечни болести.

 

 

Пуканки за микровълнова. Тези пуканки са любими на много младежи, особено когато гледат филм или просто си стоят вкъщи. Те са лесни за приготвяне и са много евтини. Но най-добре е да спрете с тези пуканки, защото съдържат голяма доза свободни радикали, които стават много активни, след обработката в микровълновата фурна.

 

Подсладители. Някои хора заместват бялата захар с подсладители, които уж са по-нискокалорични. Освен това, изкуствените подсладители са изключително евтини, затова производителите ги използват вместо захар. Съдържат се във всякакви сладкиши, бонбони, торти, понички и други изкушения. Тези подсладители дисбалансират нивата на захарта в кръвта, вредни са и за бъбреците. Най-добре използвайте кафява захар или салвия.

 

Консервирани храни. Някои от тях са доста вкусни, но са и наистина нездравословни. Пример за това е доматеният сос, който е съставка в почти всяко ястие. Смята се, че тези храни увеличават риска от рак. Не бива да забравяте, че пресните зеленчуци винаги са най-добрият избор. В консервите няма почти никакви витамини, защото те са унищожени, благодарение на високата температура на обработване.

 

Пакетирани сандвичи. Няма нищо лошо в това да си приготвите домашен сандвич. Но не си купувайте пакетирани готови сандвичи. Те се продават навсякъде и са много лесно достъпни. Тези сандвичи съдържат куп консерванти и големи количества сол, както и много вредни мазнини, които увеличават холестерола и водят до напълняване.

 

Бисквити. Опечете си домашни бисквитки или курабии, но не си купувайте готови. Купените са много вкусни и приятни, но са и изключително вредни. Съдържат големи количества изкуствени подсладители, овкусители и консерванти, които изобщо не са полезни. Не бива да забравяме и трансмазнините.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия