Кои са най-подценяваните полезни храни?

2014-07-25 16:05:00
Кои са най-подценяваните полезни храни?
Снимка: freedigitalphotos.net

Коя ви е любимата храна? Повечето от вас ще кажат нещо вредно, което се стремят да хапват рядко, защото осъзнават, че не бива да се прекалява с пържените храни и джънк фууда. Разбира се, повечето хора се стремят да се хранят здравословно, да не прекаляват с вредните храни и искат да спазват балансиран режим. А знаете ли, че някои храни са много полезни, но често ги пренебрегвате? Кои са те и защо са полезни?

 

Извара. Тя има много високи хранителни показатели, защото е богата на протеин. Има малко въглехидрати и мазнини, което я прави доста полезна храна. Тя се използва от спортистите и от жените, които спазват диети. Изварата е богата на казеин, който е бавно усвоим и трудно разградим протеин. Това я прави прекрасна храна за вечерно хранене, защото осигурява достъп на организма до белтъци през цялата нощ.

 

Риба. Много хора не обичат риба и морски деликатеси. Това е неприемливо за други, които обожават морски дарове. Истината е, че обичате или не, трябва да ги включите в менюто си, защото са много полезни. Рибата съдържа около 20% белтъци и 5% мазнини. Мазните риби съдържат омега-3 мастни киселини, които подпомагат отслабването, полезни са за кожата и дори борят холестерола.

 

 

Авокадо. То е набедено, заради високото си съдържание на мазнини. Много хора смятат, че от него се пълнее и не смеят да си хапват този полезен плод. Авокадото е богато на минерални вещества, които зареждат тялото с микроелементи. То е странно на вкус и за някои е доста неприятно, но ако го приготвите по подходящ начин, може да ви се види много вкусно.

 

 

Зеле. То е толкова известен зеленчук, който е евтин и достъпен, а е подценяван. Зелето е лесно за приготвяне, може да се яде сурово, което го прави лесно за приготвяне. Включвайте го по-често в менюто си, защото то е много богато на витамини. Една порция зелева салата съдържа три пъти над дневната доза витамин А и 10 пъти повече витамин К.

 

Ядки. Ядките са много полезни, пълни са с витамини. Някои хора ги смятат за мазни и не искат да ги включват в менюто си. Истината е, че те съдържат полезни мазнини, омега-3 и полиненаситени мазнини. Те не са много евтини, но наистина си струват. Дори, когато сте на диета и ви пригладнее силно, се препоръчва да хапнете шепа ядки. Те ще ви заситят за по-дълго, отколкото ако изядете парче шоколад или филийка препечен хляб.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
npp
преди 9 години

изварата е наистина много полезен продукт, но ако е натурална, а не от сухо млякозелето пък може да се окаже трудно за храносмилане, освен че и храносмилателната система на някои човеци може да е по-чувствителна към него, поради това не е препоръчително за всеки да го консумира всеки ден, особено ако не е приготвяно в достатъчно лека и усвоима форма


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия