Какво представлява явлението "слабост на пикочния мехур"

2014-09-18 18:30:00
Какво представлява явлението
Снимка: freedigitalphotos.net

Уринарната инконтиненция (слабост на пикочния мехур) не винаги е свързана с годините и остаряването. Слабостта на пикочния мехур се появява по-често при жените, отколкото при мъжете. Статистически всяка четвърта жена и всеки седми мъж от време на време изпитват симптомите на уринарната инконтиненция. В зависимост от причината, има няколко различни вида инконтиненция.

 

Стресовата инконтиненция е най-честата форма на слабост на пикочния мехур. Възниква в резултат от слабост на мускулите на тазовото дъно и повишена мобилност на механизма на пикочната тръба. Изпускането на урина може да се случи при смях, кашляне, кихане, упражнения и вдигане на тежки предмети, както и по време на други дейности, които причиняват натиск в коремната област. Също така може да се появи и при бременност.

 

Императивната инконтиненция е резултат от прекалено активен пикочен мехур, предизвикващ неволни мускулни спазми, които изтласкват урина от него. Проявява се като спешна нужда от тоалетна и дори усещането, че не можете да стигнете до там навреме. При някои хора се проявяват едновременно и стресовата, и императивната инконтиненция.

 

 

Преливната инконтиненция най-често се проявява при мъжете, в случаите, когато пикочният мехур преди това не е бил изпразнен напълно. Така се стига до натрупване на урина, което води до отслабване на мускулите и до капене на урина без предупреждение.

 

Невропатичната инконтиненция е резултат от неврологични увреждания. Те могат да възникнат случайно, по време на операция, или в резултат на дегенеративни заболявания като множествената склероза.

 

Методи за лечение. Упражненията мускулите на тазовото дъно: Ефектите на стресовата инконтиненция могат да се смекчат значително с упражнявамна мускулите на тазовото дъно. Посредством упражненията на Кегел мускулите в близост до уретрата могат значително да се укрепят. Достатъчно е да ги правите по няколко минути на ден.

 

Храните и напитките: някои хранителни продукти и напитки затрудняват контролирането на уринирането, като например кофеинът (кафе, чай, кока-кола и шоколад) и алкохолът.

 

Избирайте продуктите внимателно. Превръзките и долното бельо, предназначени за хората с инконтиненция, се произвеждат в различни форми и размери. Ключов за контрола на това състояние е адекватният избор на продукти.

 

В противовес на по-старите проучвания, които намекват, че сме склонни към вземането на погрешни и прибързани решения, когато имаме физиологични нужди, като например пълен пикочен мехур, психолозите от университета „Твенте" в Холандия смятат, че тогава дори имаме по-добър самоконтрол и не вземаме прибързани решения.

 

Механизмът за самоконтрол, който мозъкът ни използва, когато усещаме необходимост да отидем до тоалетната, в действителност обхваща всички области за вземане на решения. Изненадващо е, че един и същ механизъм служи за обработването на желанията и наградите. Когато е активен, той контролира емоционалните реакции и решенията в състояние на афект

 

На практика знанието за това би могло да бъде и неформален съвет да изпиете чаша вода, преди да вземете каквото и да било решение прибързано и без да сте го планирали предварително.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия