Какво да ядеш, ако страдаш от цистит

2014-08-22 14:08:00
Какво да ядеш, ако страдаш от цистит
Снимка: thinkstockphotos.com

Циститът е изключително досадно заболяване, което обхваща голяма част от жените. Някои са страдали от него само веднъж в живота си, но при други той вече е хроничен и се проявява от време на време – когато са настинали, когато не поддържат личната си хигиена на ниво или след бурен секс.

 

Повечето жени са се сблъсквали с неприятното усещане за дискомфорт, болка и безсилие при пристъпи на цистит. Те усещат тежест ниско в корема, имат болезнени посещения в тоалетната и не могат да вършат ежедневните си задължения нормално, защото не се чувстват добре. Циститът е сложна болест, която отнема силите и изисква внимание. За съжаление, когато не бъде правилно излекуван, циститът се превръща в хронично заболяване.

 

Ако страдаш от тази болест, ще трябва да нагодиш хранителния си режим към нея.

 

Какво представлява циститът?

 

 

Това е общото наименование на възпалителните процеси на пикочния мехур при симптомични пикочни инфекции. Циститът бива остър, хроничен, първичен и вторичен. Острият се проявява заедно с уретрит – възпаление на пикочния канал.

 

Защо се появява?

 

Жените имат по-къс пикочен канал, което дава възможност на микробите по-лесно да проникнат в него. В същото време имат по-голям пикочен мехур от мъжкия и затова жените ходят по-рядко до тоалетна, като по този начин микроорганизмите се задържат за по-дълго време в организма.

 

Други причини, водещи до появата на цистит, са микротравми, хипотермия, недостиг на витамини, лоша хигиена, пикантни храни, алкохол и хормонални нарушения. Полово предаваните болести също могат да доведат до появата на цистит. Става въпрос за хламидия, микоплазма и уреоплазма.

 

Вторичният цистит се появява вследствие на различни заболявания на пикочния мехур и при хронични възпаления на половата система.

 

Какво е правилното хранене при цистит?

 

Статистиката показва, че между 20 и 40% от представителките на нежния пол са имали различни видове цистит, а 10% страдат от хроничната му форма. Сигурно не знаеш, но храната и течностите оказва огромно влияние при лечението на цистит. Трябва да се пият колкото е възможно повече течности на ден – над 2 литра, като се включват отвари от плодове, шипка, червена боровинка, мечо грозде, листа от лайка, коприва и магданоз, които имат диуретично и антибактериално действие, измиват инфекцията от организма и не позволяват на бактериите да се задържат.

 

 

При цистит се препоръчва консумацията на диня, пъпеш и грозде, защото имат диуретични свойства, както и на зеленчуците, с изключение на доматите и аспержите. Трябва да наблегнеш на консумацията и на храни, богати на фибри – пълнозърнест хляб, макаронени изделия, зърнени храни, моркови, зеле и сушени плодове.

 

Трябва да избягваш приема на напитки, съдържащи кофеин, както и да забравиш за алкохолните и безалкохолните газирани напитки. Не бива да ядеш кисело, солено, пикантно, пържено и консервирани храни.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия