Циститът се завръща, ако не е излекуван докрай

2014-07-15 20:01:00
Циститът се завръща, ако не е излекуван докрай
Снимка: Dreamstime

Случвало ли ви се е да хванете цистит? Почти всяка жена е страдала от това толкова неприятно заболяване, което възпрепятства нормалният начин на живот поне за няколко дни. Проблемът е, че то често пъти се появява след време отново.

 

Хроничните рецидивиращи цистити при жените изискват по-специално внимание, защото поради анатомичните си особености нежният пол е много по-предразположен към чести уроинфекции. Женският пикочен канал е къс и широк, което благоприятства лесното навлизане на бактерии и развитие на инфекция, особено когато са налице и фактори като спадане на общия имунитет, стрес, преумора и т.н.

 

 

Личната хигиена също е от голямо значение, но не бива да се прекалява с използването на специалните продукти за интимен тоалет. Те премахват локалната микрофлора и заедно с нея естествения имунитет срещу болестотворни бактерии, който тя създава. Бельото също може да е предпоставка за навлизане на уроинфекция. Добре е то да се държи отделно, да се пере отделно.

 

Начинът на живот е от съществено значение - балансираното хранене, приемът на достатъчно количество течности, за да се изхвърля по-често урината - задържането й по пикочните пътища е предпоставка за развитие на уроинфекции. Летните горещини, обезводняването отслабват имунитета, а басейните и морето също могат да допринесат за навлизането на бактерии. Половите контакти, особено при честа смяна на партньорите, са риск за уроинфекции. Препоръчително е използването на презерватив.

 

Първите признаци на цистита са много отчетливо изразени и настъпват доста бързо - често уриниране, болка, неприятно чувство на дискомфорт ниско долу в областта на корема. Въпрос на няколко часа до денонощие е пълното разгръщане на симптомите при остър цистит.

 

Болните имат постоянни позиви за уриниране, макар да се отделят по няколко капки, съпроводено с болка и парене, дори поява на кръв в урината, което е доста притеснително. Също така може да има повишена температура, отпадналост, замаяност.

 

Повтарянето на уроинфекцията е индивидуална при всеки пациент и може да варира от няколко дни до няколко месеца. За да се избегнат рецидиви, условието е адекватно и достатъчно     като продължителност лечение, и то спрямо конкретния причинител, което да гарантира пълното изчистване на инфекцията. При неправилно лекуване на острата уроинфекция рецидивите са над 50 на сто, може би при 70-80 на сто от случаите. При правилно лечение шансът епизодът да не се повтори е много висок.

 

Основният причинител на цистит е бактерията Ешерихия коли. Тя съществува в червата на човека съвсем нормално, но ако попадне по някакъв начин в пикочните пътища, става доста неприятно и резултатът е появата на цистит. Ако не се лекувате или не си обърнете внимание, бактерията не се изчиства докрай, а заспива. Така след няколко месеца тя отново се появява и симптомите са същите. След лечение на цистит, правете си изследвания, за да сте сигурни, че сте напълно здрави.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия