Специалисти препоръчват да готвим в микровълнова печка

2014-08-29 17:30:00
Специалисти препоръчват да готвим в микровълнова печка
Снимка: freeimages.com

Микровълновата фурна е един от домакинските електроуреди, които днес присъства в почти всяко домакинство. Използваща микровълни за затоплянето на храна, тя, за разлика от класическата печка, постига нагряване едновременно в целия обем на храната. Използва се предимно за притопляне на вече сготвена храна, вкл. полуфабрикати.

 

 

В последните няколко години все по-усилено се говори за готвеното в микровълнова фурна. Все още обаче информацията е доста оскъдна и мнозинството от нас вярва предимно в слуховете, че тя е един от нездравословните начини да приготвим храната си.

 

Всъщност истината е точно обратната, според повечето специалисти, това изобретение на техниката е един от начините, чрез които се запазва най-голямо количество витамини в храната ни, въпреки термичната обработка.

 

"При всяко готвене храната губи известно количество хранителни вещества и това е неизбежно. Най-доброто, което можете да направите, за да се запази храната в най-добро състояние, е да я приготвяте бързо, за да е изложена на топлина за възможно най-кратко време.“ — коментира диетологът Катрин Адамс Хът.

 

Той, заедно с колегите си споделя, че един от най-бързите начини за приготвяне на храната ни е именно микровълновата фурна, която само за минути може да се справи с нелеката задача и да ни дари с нещо не само вкусно, но и изключително полезно.

 

Изследвания показват, че спанак, приготвен в тенджера или на фурна, може да изгуби до 70% от фолиевата си киселина. Ако го поставите в микровълновата със съвсем малко количество вода, ще запази почти 100%. Същото важи и за бекона, който принципно при приготвяне на скара може да произведе нитрозамини, които са в доста по-големи съотношения в сравнение с приготвянето му в микровълнова.

 

В изследването са включени множество зеленчуци и добрата новина е, че всички в различна степен са далеч по-здравословно приготвени, чрез микровълновата фурна, поради което учените са стигнали до заключението, че тя е по-добрата алтернатива за готвене.

 

Разбира се, те предупреждават, че трябва да се внимава с този начин на готвене, тъй като ако използвате грешен тип пластмаса (такава, на която НЕ пише „годен за микровълнова фурна“) в храната могат да попаднат токсини, поради което учените призовават да бъдем изключително внимателни и да изберем правилните пособия, преди да се отдадем на кулинарното изкуство.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
FunkyPie
преди 9 години

и все пак радиацията не е полезна


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия