Защо къпините са полезни

2014-08-07 20:00:00
Защо къпините са полезни
Снимка: freedigitalphotos.net

Интересът към къпините чувствително нарасна, след като беше установено, че те са особено богати на вещества, способни да обезвреждат свободните радикали - страшните частици, чиято тайнствена същност е понятна единствено на химиците, но които през последните десетилетия се превърнаха в кошмара на медицината. В средата на миналия век учените откриха, че именно те, свободните радикали, са главната причина за стареенето на клетките в човешкия организъм и за значителна част от дегенеративните процеси, протичащи в него.

 

Едно от най-пагубните им действия е увреждане на молекулата на ДНК и унищожаване на част от генетичната информация, предизвиквайки различни видове рак. Достоверно е установено, че свободните радикали са основен фактор и за развитието на редица сърдечносъдови заболявания, за развитието на болести като Паркинсон, Алцхаймер и д.р

 

Къпината се среща навсякъде у нас и е много достъпен плод. Понятно е, че има известни различия в количествата на съдържащите се в дивите къпини и в различните културни сортове вещества, но те не са съществени, особено що се отнася до невероятния комплекс от антиоксиданти, които са едно от главните достойнства на тези вкусни и сочни плодове.

 

Въглехидратите съставляват от 4 до 8%, белтъчините 0,8-1,5%, а мазнините (главно в семената) - 0,5%. Леко киселият вкус на къпините се дължи на съдържащите се в тях органични киселини, чието съдържание варира от 0,8 до 1,4%. Витаминният комплекс включва важните за човешкия организми витамини А, В1, В2, В3, С, Е и К, като по съдържание на ниацин (витамин В3) къпините са истински шампион сред плодовете. Той участва активно в обмяната на протеините, аминокиселините и липидите, както и в синтеза на редица хормони, включително и полови.

 

Минералният състав на къпините е изключително богат. В тях са открити десетки ценни минерални вещества - натрий, калий, калций, барий, магнезий, мед, желязо, никел, манган, хром, молибден, кобалт, ванадий, стронций, титан, фосфор и др., повечето от тях способстващи за подобряване на имунната защита и жизнения тонус на организма.

 

Салициловата киселина, която къпините съдържат, има подчертано противовъзпалително и противотемпературно действие. Затова отварата от плодовете, както и от листата на къпината, от незапомнени времена се използва за лечение на простудни заболявания. Флавонолите представляват група фенолни съединения, принадлежащи към т.нар, жълти природни багрила. Те имат антикаицсрогенно действие, особено по отношение на рака на дебелото черво, простатата, белите дробове, мозъка и млечната жлеза, подобряват устойчивостта на кръвоносните съдове и има спазмолитичен ефект. Също така укрепват стените на капилярите, имат противовъзпалително, тонизиращо и диуретично действие. Доказана е и способността на тези вещества да понижават кръвното налягане.

 

Благодарение на огромния брои вещества с изразено антиоксидантно действие плодовете на къпината са на едно от челните места сред храните с най-висок капацитет за абсорбиране на свободни радикали.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
DarthLord
преди 9 години

Защото са плод.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия