Как да се справим с пърхота

2014-08-07 18:24:00
Как да се справим с пърхота
Снимка: stophairlossnow.com

Колкото и да не ни се иска да признаем, няма как да отречем, че доста от нас, да не кажем почти всички са имали пърхот. Този проблем е силно разпространен и посяга пряко на външния ни вид, както и впечатлението, което правим на околните. Причина за появата му са голяма част от микроорганизмите като фунди и бактерии, които се хранят с естествените мазнини на кожата или по-точно момента, когато въпросните микроорганизми започват да се хранят по-обилно със себума на скалпа, което води до бързо белене на кожата на главата, известно ни като пърхот. Ето няколко начина, чрез които да се справите с пърхота:

 

 

Мийте косата редовно и нанасяйте балсам

 

За да се избавите от пърхота трябва да се избавите от мазната коса, което може да се получи ако я измивате редовно. Разбира се това далеч не означава, че трябва да прекалявате, тъй като по този начин рискувате да премахнете част от микрофлората, която е необходима на косата ви. При къпане задължително измийте косата си поне 2 пъти, тъй като с първото нанасяне на шампоана ще отделите пърхота от кожата, а с второто ще го премахнете от косата си. Задължително нанасяйте и балсам, той е доста силно оръжие срещу борбата с пърхота.

 

Изберете подходящ шампоан

 

Миенето на косата е безсмислено ако не разполагате с подходящ шампоан, тъй като той е едно от основните неща, с които може да въздействате и решите проблема. Изключително е важно да намерите подходящия шампоан, за целта трябва да търсите сред съставките му кетоконазол, салицилова киселина, цинк или зелен чай. Повечето марки имат големи надписи върху своите продукти, които подсказват за какво са най-добре да се използват, така че трудно може да сбъркате. Избирането на шампоан с правилните съставки е само първата стъпка и далеч не сте свършили, тъй като трябва да разберете кой е най-подходящ за вашата коса. За съжаление тук едва ли можем да помогнем, тъй като единствения начин да установите това е с проба.

 

Разресвайте косата често

 

Разресването на косата е подходящо, ако искате да се отървете от пърхота, тъй като чрез него разнасяте излишния себум по дължината на косъма и го подхранвате. Същевременно подпомагате излющването на мъртвите клетки. В никакъв случай обаче не ползвайте чужд гребен или четка.

 

Пийте достатъчно вода

 

Приема на достатъчно течности през деня също оказва изключително голямо влияние при появата на пърхот. Необходимо е да приемате поне 2 литра течности на ден, защото по този начин ще поддържате хидробаланса на организма в норма, което от своя страна предотвратява изсушаването на кожата, а от там и лющенето.

 

Не прекалявайте със слънцето

 

Прекомерното излагане на косата под слънчевите лъчи засилва пърхота. Но няколко минути сутрин рано и в късния следобед действат ползотворно. През останалото време избягвайте престоя на слънце или носете шапка.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия